Jusko: Usvajanjem prometne strategije BiH odblokirala 130 miliona eura

jusko1(1)

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o usvajanju Okvirne strategije prometa Bosne i Hercegovine za period 2016-2030. godina, čime se Bosni i Hercegovini omogućava finansijska podrška EU i međunarodnih finansijskih institucija kandidiranim i budućim infrastrukturnim projektima, piše Patria.

Ministar pormeta i komunikacija BiH Ismir Jusko istakao je da je razloga za donošenje ove strategije bilo dosta, a on je napomenuo da je na Samitu u Parizu Evropska komisija bila jasna te poručila da ako ne usvojimo strategiju gubimo 130 miliona eura i gubimo mogućnost apliciranja za bilo koji projekat u narednu godinu dana.

– Ja sam sve to elaborirao na sjednici i smatrao sam da je takav luksuz nepotreban BiH i Vijeće ministara je jednoglasno usvojilo ovaj dokument. 130 miliona eura bilo je povučeno u stranu i zamolili smo da nam ostave roka i doslovno smo dobili rok 15.7. da to uradimo.

Sa sutrašnjim danom ja bih imao težak zadatak, da stanem pred novinare i pokušam objasniti zašto smo izgubili 130 miliona eura koje bi bile usmjerene u neke druge zmelje. Novac će biti sada raspoređen na projekte unutar BiH, entiteta i Brčko Distrikta. Imat ćemo priliku zaposliti i 1.500 do 2.000 radnika, jer osim što donosimo novu transportnu strukturu omogućavamo zapošljavanje novih ljudi – kazao je Jusko.

On je potvrdio da sutra potpisuje sporazum za pravljenje mosta na rijeci Savi kod Svilaja i odmah po automatizmu ide izgradnja i mosta u Bosanskoj Gradišci.

– Smatram da su ta dva mosta strateški prioriteti i aktivno ćemo raditi. Do kraja ove godine želimo da kamen temeljac bude zakopan i na jednom i drugom mostu. Novac smo dobili za Zenica Sjever, Luka u Brčkom, Mostar Jug i dio dionice Doboj Banja Luka – dodao je Jusko.