BiH

Jusko: Zašto JRTV servis nije kandidirao svog predstavnika za razgovore?

31/05/2016

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko oglasio se povodom katastrofalne situacije na BHRT-u. Reakciju prenosimo u cjelosti:

“Ministarstvo kominikacija i prometa Bosne i Hercegovine postupilo je po Zaključku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u kojem je traženo od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da se formira interresorna radna grupa koja bi u potpunosti analizira primjenu postojećeg Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH.

Interresornu radnu grupu trebaju sačinjavati predstavnici Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Odbora javnog radiotelevizijskog sistema BiH. Ministarstvo je poslalo upit 24.05.2016. godine prema Odboru Javnog radiotelevizijskog sistema BiH da kandiduje svoje predstavnike u ovu grupu, međutim do sada odgovor na našu adresu nije stigao.

Stanje u BHRT-u rezultat je dugogodišnjeg nemara svih institucija i organa nadležnih za stvaranje uvjeta i provedbu zakona i propisa o nesmetanom funkcioniranju državne televizije.

Opstanak BHRT-a kao javnog servisa i emitiranje programa ne smiju biti dovedeni u pitanje. Ovo Ministarstvo će kroz rad u Interresornoj grupi učiniti sve da se novim zakonskim rješenjima Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH osigura finansijska stabilnost, nesmetan rad i emitiranje programa”, kaže se u saopćenju ministra Ismira Juska.

Komentari