Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upitnik

Kada pogledate ko je sve izabran na prethodnim izborima, da li ste zadovoljni?

dom-naroda-psbih-DB-111

Molimo Vas da nam date svoje mišljenje u upitniku

Fokus.ba je uoči prethodnih Općih izbora u BiH objavio niz tekstova o funkcionerima na državnom nivou u mandatu 2018. – 2022. a koji su bili u sukobu interesa ili su učestovali u opstrukcijama evropskih rješenja iz ove oblasti.

Pada u oči da se mnogi od njih nisu ni kandidovali, što implicira da ih stranke ili planiraju u izvršnoj vlasti ili u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH gdje ih ne bira narod već se se imenuju na prijedlog stranke u entitetskim parlamentima (NSRS i federalni Dom naroda).

Molimo Vas da nam date svoje mišljenje u upitniku u nastavku teksta:

U nastavku vam donosimo i pregled kako su na proteklim izborima prošli političari koji su bili u sukobu interesa, a koje smo obrađivali u našim videoprilozima.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, koji je još uvijek delegat u Domu naroda Parlamenta BiH (jer nije izabran novi), na proteklim Općim izborima nije bio ni na jednoj listi. Ostaje da se vidi da li će Čović nakon formiranja vlast biti u nekoj od funkcija u izvršnoj vlasti, primjerice u Vijeću ministara BiH ili će, ga, stranačke kolege iz federalnog Doma naroda ponovo nominirati za državni Dom naroda, kada se o tome bude odlučivalo.

Ni Lazar Prodanović (SNSD), aktuelni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na ovim izborima nije bio na listama SNSD-a. Inače, da se Prodanović kao i još neke njegove kolege iz ovog doma ne nađu na listama, odlučeno je još u junu na sjednici Glavnog odbora SNSD-a.

Za razliku od njega, Nikola Špirić, koji je još uvijek aktuelni delegat u Domu naroda PSBiH, prema najavama predsjednika SNSD-a Milorada Dodika ponovo bi treba zasjesti u istu fotelju. Špirić na ovim izborima nije bio na izbornoj listi, a Dodik, koji je siguran da će SNSD imati ponovo četiri delegata u Domu naroda ponovo je poklonio povjerenje Špiriću.

Asim Sarajlić (SDA), također nije bio na listama SDA na Općim izborima. To je bilo čekivano, budući da je još u aprilu ove godine, kada je dospio na američku „crnu listu“, podnio ostavke na nekoliko funkcija i to na funkcije predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda, zatim na pozicije predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i Delegacije PSBiH u PS NATO-a. Ranije je podnio ostavke na sve funkcije u stranci. S druge strane, on se nije odrekao delegatske funkcije u Domu naroda.

Vojin Mitrović (SNSD), još aktuelni ministar prometa i komunikacija BiH, na Općim izborima osvojio je 12.948 glasova na listi za NSRS čime je dobio mandat u ovoj skupštini. Ostaje da se vidi da li će se, zbog potencijalnog sukoba interesa, odreći jedne od ove dvije funkcije.

Jakov Galić (Socijalistička partija), koji je u mandatu 2018.-2022. bio poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, nije bio na listama na Općim izborima. Galić, tako, doslovno broji posljednje dane u klupi Predstavničkog doma budući da se uskoro očekuje konstituirajuća sjednica novog saziva ovog doma.

Enver Bijedić (Socijaldemokrati), koji također broji posljednje dane u klupi državnog poslanika, na Općim izborima bio je na listi za Federalni parlament. Međutim, nije osvojio mandat, jer je dobio tek 1.356 glasova a i stranka mu je bila daleko ispod cenzusa.

Nenad Nešić (DNS), poslanik u Predstavničkom domu PSBiH u mandatu koji se privodi kraju, kao što je poznato, bio je u utrci za člana Predsjedništva BiH iz RS-a. Međutim, nije se proslavio budući da je dobio tek 34.955 glasova, inače skoro 10 puta manje od pobjednice u ovoj utrci Željke Cvijanović (SNSD).

Iako je na Općim izborima održanim 2. oktobra dobio 11.143 glasova i to na listi PDA za državni Parlament, Mirsad Kukić, osnivač i donedavni predsjednik PDA nije uspio osvojiti mandat u ovom parlamentu. To se nije desilo budući da njegova stranka nije prešla cenzus od tri posto. Kukić je na funkciji državnog poslanika od 2018. godine.

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), još uvijek aktuelni poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, osvojio je na Općim izborima održanim 2. oktobra mandat u NSRS. On je na ovim izborima osvojio 3.916 glasova.

Edita Đapo (SBB), poslanica u Predstavničkom domu PSBiH, na Općim izborima bila je na listi za isti nivo vlasti odnosno za državni Parlament. Međutim, nije uspjela osvojiti mandat. Na izborima je dobila tek 1.243 glasa.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fokus.ba (@fokus.ba)

Josip Grubeša (HDZ BiH), aktuelni ministar pravde BiH, nije bio na listama na Općim izborima. Ostaje da se vidi da li će u obnašati neku od funckija u izvršnoj vlasti ukoliko HDZ bude činio buduću vlast.