Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razgovor s ambasadorom

Kafedžić i Bush: Javno dostupni registari promoviraju transparentnost javnog sektora KS

kafedzic bush

Kafedžić tvrdi da se Ured svakodnevno susreće sa različitim pritiscima i političkim opstrukcijama u radu, a što za krajni cilj onih koji to rade ima zaustavljanje progresa antikorupcijskog sistema

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić razgovarao je s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva pri OSCE-u u Beču Neilom Bushom o dosadašnjim postignućima Ureda u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije, te aktivnostima koje Ured namjerava provesti u narednom periodu.

Ured je uz pomoć i podršku Misije OSCE-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uspostavio model antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo, rečeno je danas, a u okviru informacionog sistema Ured je uspostavio sedam javno dostupnih registara kojima se promovira transparentnost javnog sektora KS.

Kafedžić je pojasnio da registar omogućava uvid u trošenje javnih sredstava kroz dodjelu transfera nevladinim organizacijama, pojedincima i drugim pravnim licima, dodjelu podsticaja poljoprivredi i poticaja razvoju maloj privredi.

– Ovi registri omogućavaju i uvid u imovinu nosioca javnih funkcija, javne nabavke koje se provode u javnom sektoru, kao i zaposlena i imenovana lica u javnom sektoru – kazao Kafedžić.

Kafedžić tvrdi da se Ured svakodnevno susreće sa različitim pritiscima i političkim opstrukcijama u radu, a što za krajni cilj onih koji to rade ima zaustavljanje progresa antikorupcijskog sistema.

Bush je skazao punu podršku u daljem radu Ureda, te naveo da je transparentnost rada i borba protiv korupcije od suštinskog značaja s aspekta povjerenja pojedinaca, tako i za privredni napredak i ostanak mladih u Bosni i Hercegovini.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo i to je jedinstven propis kojim će se riješiti ključna pitanja prevencije sukoba interesa i zaštite prijavitelja korupcije, istaknuto je, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.