Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pripremno ročište

Kajmaković od policajca tražila da njoj lično mora dostavljati akte u vezi sa “Sky” aplikacijom

New Project (15)

Trećom tačkom na teret joj se stavlja da je pozvala saradnika tužioca Mirze Hukeljića da joj donese jednu odluku iz njegovog spisa, što postupajući tužilac nije dozvolio

Ured disciplinskog tužioca (UDT) pročitao je na pripremnom ročištu tužbu koja suspendovanu Dianu Kajmaković tereti za postupanja u istragama Tužilaštva Bosne i Hercegovine u postupcima koji su vezani za “Sky” aplikaciju.

Disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić pročitala je tužbu koja Kajmaković, suspendovanu zamjenicu glavnog tužioca, tereti po tri tačke – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanja koje šteti ugledu funkcije, kao i drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Senka Nožica, punomoćnica tužene Kajmaković, je istakla da ništa od onoga što je navedeno u tužbi nije tačno.

Prvom tačkom tužbe, Kajmaković se stavlja na teret da je od 8. novembra 2021. do 24. avgusta 2022. godine, u svojstvu rukovodioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Tužilaštva BiH, u sefu svoje kancelarije držala 21 povjerljive informacije zaprimljene u vezi “Sky” aplikacije, da ih nije zavela u skladu sa Pravilnikom o kancelarijskom poslovanju i da je postupala suprotno zahtjevu vršioca dužnosti glavnog tužioca.

“Nije postojao razlog da se ovi dokumenti drže u njenom sefu kojem pristup imaju samo ona i njen saradnik”, kazala je Kurspahić.

Kajmaković je na teret stavljeno da je 23. maja 2022. u svojoj kancelariji povišenim tonom rekla policijskom službeniku Kantona Sarajevo da njoj lično mora dostavljati akte u vezi sa “Sky” aplikacijom, a ne postupajućim tužiocima.

Trećom tačkom na teret joj se stavlja da je pozvala saradnika tužioca Mirze Hukeljića da joj donese jednu odluku iz njegovog spisa, što postupajući tužilac nije dozvolio.

Disciplinska tužiteljica je predložila da Kajmaković bude razriješena dužnosti tužiteljice.

Punomoćnica Nožica je kazala da je tužena ostavila strogo povjerljive informacije na najsigurnije mjesto.

“Dokazaćemo da je bila na bolovanju, da ih nije zadržavala bez rada i neopravdano”, najavila je Nožica.

Prema njenim riječima, nije tačno da je Kajmaković tih dužnosti razriješena 20. aprila 2022., nego u maju.

UDT je predložio da kao svjedoci budu saslušani glavni tužilac Milanko Kajganić, tužioci Mirza Hukeljić, Džermin Pašić i Dubravko Čampara, te saradnici i policijski službenik.

Kurspahić je predložila i materijalne dokaze o obezbjeđivanju povjerljivih informacija iz sefa, izmjenama članova tima za postupanje u predmetima vezanim za aplikaciju “Sky”, odsustvu tužene zbog bolovanja. Među predloženim dokazima je i dopis Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država, koji, prema riječima tužiteljice, govori o percepciji aktivnosti Kajmaković.

Kao novi dokaz, predložen je akt o postupanju sa dokumentima Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA) koji su pronađeni u sefu.

Punomoćnica Lejla Čović je predložila saslušanje svjedoka koji će govoriti o načinu rada pisarne Tužilaštva BiH, naročito u vezi sa dokumentacijom OSA-e, o način dostavljanja informacija ove agencije, te o tajnosti rada u vezi sa aplikacijama “Sky” i “Anom”.

Čović je navela da će svjedoci govoriti i o ulozi optužene kao kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om i koordinatora tima za rad na predmetima vezanim za aplikacije. Predloženo je vještačenje na okolnost postupanja sa dokumentima OSA-e, kao i saslušanje same Kajmaković.

Materijalna dokumentacija, kako je rekla Čović, pokazaće da je Kajmaković koordinisala rad na ovim predmetima do 27. maja. U dokaze su predloženi i medicinski nalazi tužene.

Punomoćnica Nožica zatražila je odgađanje pripremnog ročišta nakon što je tužiteljica predložila novi dokaz. Ona je navela da taj dokaz pokazuje da ranije nije postojao način registracije preko CMS-a.

“Tek kasnije je neko donio odluku kako će se postupati s ovim predmetima. Tražimo odgodu da vidimo kad je donesena odluka da se oni uvode u CMS”, kazala je Nožica, napominjući da se oni nisu ranije uvodili jer su strogo povjerljivi.

Tužiteljica je zatražila da se naknadno izjasni o dokazima koje je predložila Odbrana.

Prvostepena disciplinska komisija prihvatila je prijedloge svih dokaza, kao i zahtjeve za odgađanje ročišta. Nastavak je zakazan za 16. mart.