Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV

Nova suspenzija za tužiteljicu Dianu Kajmaković

diana kajmaković
Foto: BIRN BiH
Diana Kajmaković

Prethodnom odlukom Kajmaković je bila udaljena od vršenja dužnosti zbog vođenja disciplinskog postupka protiv nje

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) ponovno je suspendovalo državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković do okončanja krivične istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saznaje Detektor.

Nakon što je Ured disciplinskog tužioca podnio novi zahtjev za privremeno udaljenje Kajmaković, jer je pokrenuta istraga u krivičnom postupku, VSTV je donio novu odluku o suspenziji. Prethodnom odlukom Kajmaković je bila udaljena od vršenja dužnosti zbog vođenja disciplinskog postupka protiv nje.

-Odlučujući o navedenom zahtjevu, odlukom Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH Diana Kajmaković je privremeno udaljena od vršenja dužnosti, počev od 21. marta 2024. godine, pa do okončanja krivične istrage po Naredbi o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine – naveli su za Detektor iz VSTV-a.

Donošenjem ove odluke VSTV-a prestala je privremena mjera udaljenja koja je važila do okončanja disciplinskog postupka, a koji je završen premještanjem Kajmaković s pozicije zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Kajmaković je u konačnici proglašena odgovornom da je počinila disciplinski prekršaj “korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe”.

Prema ranijem saopćenju, Kajmaković je proglašena odgovornom i što je – znajući da se provjere navoda u tužilačkom predmetu odnose na provjere komunikacijâ kriminogenih lica iz predmeta “Sky aplikacije” u odnosu na nju – zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta, te na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu dobijanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne.

Sjedinjene Američke Države su u decembru 2023. zabranile Kajmaković ulaz u zemlju, a ranije su joj iz iste države uvedene sankcije.