srebrenička majka

Kako je govorila Hasma Fejzić: Dokle god mogu hodati nogama, ići ću na “Marš mira”

Hasma Fejzić anadolija (2)

Posljednji put je na čelu kolone bila ove godine. Na ovaj način godinama je odavala počast žrtvama genocida, među kojima su njen suprug i brojni rođaci

Preminula je Hasma Fejzić, Srebreničanka koje se mnogi sjećaju sa čela kolone “Marša mira”, trodnevnog pješačenja kojim se odaje počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Hasma Fejzić je iz zvorničke Kamenice, a godinama je bila najstarija i najbrža učesnica “Marša mira”.

Sjećamo je se kako po vrućini i teškim vremenskim uslovima korača uz hiljade ljudi iz različitih dijelova svijeta. To je bio njen doprinos očuvanju sjećanja na hiljade ubijenih dječaka i muškaraca u ljeto 1995. godine, u genocidu koji je počinila vojska pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, na području Srebrenice.

Od svoje 62. godine, dvanaest puta hodila je stazom na kojoj je ostao njen rahmetli suprug Husein. Nakon pada Srebrenice, Husein je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u mjestu Križevići.

“Dokle god mogu hodati nogama, ići ću na ‘Marš mira'”, govorila je majka Hasma.

Posljednji put je na čelu kolone bila ove godine. Na ovaj način godinama je odavala počast žrtvama genocida, među kojima su njen suprug i brojni rođaci.

“Kada je Srebrenica pala, muž mi je ostao. Ja znam kako sam preživjela. Bila sam u Potočarima 1995. Ovaj juli mi vraća sjećanje na taj juli ‘95. Djeca su imala brigu što učestvujem u Maršu mira”, izjavila je ranijih godina majka Hasma za AA.

Dženaza majci Hasmi je u srijedu u Gornjoj Kamenici – Kadrići, u 13 sati.