Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni ministar

Košarac: Lokacija za odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori neprihvatljiva

kosarac anadolija

Danas je u Sarajevu održan sastanak predstavnika Koordinacionog tijela, te Pravnog i Ekspertskog tima u vezi sa problematikom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je u utorak nakon sastanka u vezi sa problematikom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, održanog u Sarajevu, da je ta lokacija potpuno neprihvatljiva s aspekta zaštite građana BiH u slivu rijeke Une i prirodnih ljepota, javlja Anadolu Agency (AA).

On je rekao da mu je žao što su prethodnom periodu institucije BiH su bile potpuno pasivne, navodeći da su se u posljednje dvije godine mobilisali s ciljem da nađu adekvatan odgovor, da Hrvatska na temelju naučno-istraživačkih činjenica da promjeni lokaciju.

Istakao je da predstavnici BiH ne smiju biti naivni, navodeći da je gustina naseljenosti na tom području nekoliko puta veća u BiH nego u Hrvatskoj.

“Priča o brizi za zdravlje svog stanovništva je legitimna, ali isto tako treba reći da svugdje u svijetu gdje se pravilo odlagalište niko nije razmišljao da će se desiti, a imali smo prakse da se desile određene havarije na takvim skladištima i šta onda”, rekao je Košarac.

Istakao je da je izuzetno važno da eksperti iz BiH uđu na teritoriju Hrvatske na lokalitet Čerkezovac i da sa hrvatskim stručnjacima rade analize, a da je nakon jučerašnjeg sastanka sa delegacijom Vlade Hrvatske precizirano da je za to potreban angažman Ministarstva inostranih poslova BiH.

“Kooridnaciono tijelo će pripremiti jednu sveobuhvatnu informaciju, prema Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu. Smatramo da je veoma važno da to pitanje tretiramo na najvišem političkom nivou”, rekao je Košarac.

Dodao da je važno da svi budu uključeni u rješavanje ovog pitanja.

“Brinemo o zdravlju 250.000 ljudi u 13 opština, kako u RS-u tako i u FBiH”, dodao je Košarac.

Sastanku su prisustvovali članovi Koordinacionog tijela za Trgovsku goru – ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo, te članovi Ekspertnog i Pravnog tima, kao i predstavnici Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH.

“Zadovoljna sam radom ekspertskog tima, nisam zadovoljna sa radom pravnog tima, smatram da pravni tim kaska sa donošenjem i predlaganjem određenih pravnih dokumenata koje je trebao predložiti prije par mjeseci Savjetu ministara BiH kako bismo mi mogli krenuti u neke druge aktivnosti”, izjavila je Srebrenka Golić.

Prema njenim riječima ekspertski tim ih je upoznao sa aktivnostima koje provode, sa manjim problemima koje imaju da je u pitanju ulazak na teritoriju Hrvatske.

“Ponovo ističem da ova lokacija nije lokacija za na početku skladištenje, vjerovatno u nekom periodu za nekoliko godina to bi bilo odlagalište ne samo otpada koji je nastao radom nuklearne elektrane Krško nego možda i evropsko odlagalište”, rekla je Golić i dodala da je to potrebno spriječiti svim sredstvima.

Istakla je da jedini parametar koji ova lokacija ispunjava je naseljenost po kvadratnom kilometru, a da u drugim segmentima ne ispunjava kriterije jer je u pitanju trusno područje sa neadekvatnim sastavom tla.

Na pitanje o tvrdnjama da to nije opasno upitala je zašto ga ne naprave iznad Zagreba. Ona tvrdi da nigdje u svijetu ne postoji da država skladišti radioaktivni otpad na granici sa susjednom državom. Osim toga istakla je da su na tom području dva zaštićena područja Nacionalni park Una i Park prirode Una, a da bi se sve podzemne vode slijevale u rijeku Unu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija pozvao je juče Vladu Hrvatske da pokuša da iznađe drugu lokaciju za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada umjesto Trgovske gore, jer je suviše napetosti i nervoze među građanima.

Nakon stastanka sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i delegacijom Vlade Hrvatske Tegeltija je rekao da je bolje da to pitanje bude riješeno tražeći novu lokaciju nego da dođe do međusobnog nepovjerenja.