Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okončan dokazni postupak

Kako je sudija Špoljarić “zavodio” i prijetio: Od “Želim da te poljubim” do “Vidjećeš ti svog boga”

vladimir_spoljaric poruke – zurnal

Okončan dokazni postupak protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, kojeg je sekretarka suda Enisa Pazalja prijavila za seksualno uznemiravanje. Bivši sekretar suda potvrdio da su pripravnici tražili sudiju Špoljarića jer je bio popularan zbog neformalne atmosfere

“Poželio sam te. Hvala što postojiš. Cuko laje, av av” … samo su neke od poruka koje je predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić od decembra 2018. do polovine 2019. slao sekretarki suda Enisi Pazalji.

Sadržaj ovih poruka objavio je Žurnal u oktobru 2019., a optužnica protiv Špoljarića zbog seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja uposlenice podignuta je u novembru 2020. godine, piše Žurnal.

“Želim da te poljubim”

Dokazni postupak pred Sudom BiH, koji je počeo u februaru, priveden je kraju, a završne riječi su planirane za 27. septembar. Nakon toga uslijedit će presuda.

Oštećena Enisa Pazalja, tokom saslušanja krajem februara, izjavila je da je od svega oboljela, te da je nakon što je prijavila Špoljarića, degradirana na radnom mjestu. Prvi problem sa Špoljarićem imala je krajem 2018. kada joj je rekao da će je smijeniti “ako ga ne bude slušala”, dok joj je poruke počeo slati u januaru naredne godine. Međutim, nije ih sačuvala jer joj se telefon pokvario.

„Želim da te poljubim. Ja želim da se brinem o tebi, dozvoli mi da ti pokažem svoju ljubav, želim da mi se otvoriš, da mi otvoriš dušu“, glasila je jedna od poruka koje joj je Špoljarić uputio.

Pozivao ju je u kancelariju i govorio da zna da je samohrana majka, te da želi da se brine o njoj. Ona je to uporno odbijala, a jedne prilike je, ispričala je, uhvatio za ruku i pokušao je poljubiti.

Zbog svega ovoga osjećala je strah kada joj zazvoni telefon.

Špoljarić je, što stoji u optužnici, a isto je Pazalja potvrdila i u sudnici, njen lik sa službene fotografije odštampao na šolji i ostavio joj u kancelariji. Dodala je da je zaticala i druge stvari, kao što su bombonijere poredane u obliku srca, te poruka “volim te” u njenom rokovniku.

Špoljarić joj je, ispričala je Pazalja, prijetio da ne smije nikom ništa da priča jer on ima veze, tako da bi mogla ostati bez posla.

“Vidjet ćeš ti svoga boga. Letjet ćeš ti odavde, nećeš više raditi u pravosuđu”, zaprijetio joj je Špoljarić nakon što ga je odgurnula kada je krenuo prema njoj. Nakon toga, tvrdi Pazalja, shvatila je da nema nade i bilo je “ili da pobjegne ili da ga prijavi”.

Njena sestra Dženana i otac Senad Pazalja ispričali su da su na Enisi primijetili da je postala povučena, šutljiva i odsutna.

“Jednom smo sjedili za ručkom, mi smo je opet pitali šta joj je, a ona je samo jauknula i počela je da plače i rekla je da ima problema na poslu, da joj se predsjednik suda Vladimir Špoljarić udvara, da je pokušao prisilo zagrliti i poljubiti”, ispričala je Dženana Pazalja.

Sestri je savjetovala da potraži stručnu medicinsku pomoć kako bi se nosila s tom traumom, što je Enisa Pazalja i uradila. Psiholog je njenoj sestri savjetovao bolovanje i liječenje kod neuropsihijatra zbog teških posljedica koje su na nju ostavili ti događaji.

Senad Pazalja je, također, ispričao da mu se kćerka požalila da je “maltretira predsjednik suda, te da je prisilno pokušao zagrliti i poljubiti”.

Nakon razgovora sa pravnicima iz porodice, Pazalja je kazao da su odlučili da se bore pravnim putem protiv takvog ponašanja, nakon čega su sve prijavili SIPA.

Žalila se uglednim sudijama

Enisa Pazalja se na Špoljarićevo ponašanje žalila i bivšem predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Jasminu Jahjaefendiću, sutkinji Amini Begović i uposlenici računovodstva Zakiri Kadić.

Jahjaefendić je potvrdio da mu je Pazalja rekla da joj je Špoljarić slao poruke i pokušao da je poljubi, a on pretpostavlja da je ona željela da on s njim razgovora, ali mu se za to nikada nije ukazala prilika.

Poruke i šolje koje je Enisa dobila od Špoljarića

Pazalja je na nedolično ponašanje predsjednika suda ukazala i sutkinji Begović govoreći joj da “još ne zna da li će nešto preduzeti”. Sutkinja joj je na to savjetovala da ukoliko “krene, onda mora ići do kraja ili da uopšte ne kreće”. Sutkinja Amina Begović je ispričala da nakon što je priča objavljena u medijima, Špoljarić je pozvao i kazao joj da “ništa nije tačno i da su se oni samo šalili”.

Svjedokinja Zakira Kadić ispričala je da je primijetila da se Enisa, koja je inače njena rodica, povukla u sebe i da je smršala. Jedne prilike je došla kod nje u kancelariju i počela plakati navodeći da ima problema sa predsjednikom zbog neprimjerenih kontakata. Kadić je rekla da joj je bilo teško, jer je poštovala predsjednika Suda, ali da je namjeravala s njim da razgovara.

Za Enisu Pazalju je rekla da je ozbiljna žena koja ne voli “neke šale” i da joj je rekla da se na Špoljarićevo ponašanje požalila uglednim sudijama i da čeka da vidi hoće li to uroditi plodom. Kazala je da je Pazalja, kada se vratila s godišnjeg, degradirana i da je sve manje bila uključena u posao.

Opuštena atmosfera u Špoljarićevom kabinetu

Pred Vijećem su saslušani i svjedoci odbrane koji su uglavnom govorili o tome da nikada nisu vidjeli ili čuli da Špoljarić nekome prijeti.

Nekoliko svjedoka odbrane svjedočilo je o tome da su pauze provodili u kancelariji Špoljarića, a da je među njima bila i Pazalja, te da je “atmosfera bila ugodna”. Jedna od tih svjedokinja bila je i stručna saradnica Admira Beganović koja je potvrdila da je bila prisutna kada je Špoljarić, nakon što mu je Pazalja rekla da ne zna kako da mu zahvali za nešto, kazao da treba samo reći “volim te” i upisao u rokovnik: “Volim te. I ja tebe Enisa.” Prema njenim riječima, Enisa Pazalja se na to smijala.

Svjedokinja Mediha Gagrica, koja je ranije bila pripravnik kod Špoljarića, također je vrlo često išla na pauze u njegov kabinet kada je bio predsjednik. I ona je potvrdila da je na pauze dolazila i Pazalja za koju tvrdi da je sa optuženim imala dobre i profesionalne odnose. I ona je izjavila da je atmosfera bila opuštena i da je u društvu Špoljarića bilo lijepo.

Bivši sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu Slobodan Nikolić svjedočio je da je velika većina pripravnika tražila da bude dodijeljena sudiji Špoljariću jer je bio “popularan zbog neformalne atmosfere”, ali i zbog toga što neke sudije nisu prihvatale pripravnike.

Neki od svjedoka su, također, izjavili da je Špoljarić sve navode Pazalje negirao tvrdeći da mu se želi osvetiti, jer je uočio određene nepravilnosti u njenom radu.

Tužiteljica Mijović je na posljednjem ročištu održanom u ponedjeljak 5. septembra najavila dodatni dokaz kojim će, kako tvrdi, “pobiti dokaz odbrane koji se odnosi na raniju godišnju ocjenu o učinku na poslu”, objavio je Detektor. Tužiteljica je naglasila da želi sve uvjeriti da je Pazalja vrijedan radnik i da je prija nego je prijavila Špoljarića pozitivno ocjenjivana.

Sastanak sa Delimustafićem

Vladimir Špoljarić je za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu imenovan u maju 2019., još u vrijeme dok je na čelu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH bio Milan Tegeltija.

Tadašnjem sastavu VSTV-a bilo je poznato da se Špoljarićevo ime vezalo za sad već preminulog Eseda Radeljaša, političara koji je hapšen i osuđivan u nekoliko navrata, ali i da se spominjao u predmetu Pravda, u procesu protiv Alije Delimustafića. Kako je Žurnal ranije pisao on je istražiteljima priznao da se nekoliko puta sastajao sa Delimustafićem jer je preko njega namjeravao kupiti nekretnine u Hrvatskoj.

Što se tiče Radelješa, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2015. objavio da je Radeljaš gradio vikendicu na zemlji sudije Špoljarića u vrijeme kada je on rješavao njegov sudski postupak.

Špoljarić je prvo bio uključen u Radeljašev sudski proces koji je u konačnici zastario, a drugi put je predsjedavao sudskim vijećem koje je Radeljaševu kaznu izbrisalo iz krivične evidencije jer je na to stekao zakonsko pravo.