Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedan sastanak, dva saopćenja

Kako je Tegeltija sakrio od javnosti ključnu poruku Sattlera, sreća pa postoji Twitter!

tegeltija – sattler (1)

U saopćenju je prešućeno da je Sattler tražio da se hitno osiguraju sredstva za izbore, kao i da se deblokira dijalog između EU i BiH unutar SAA

Jedan sastanak. Jedan događaj. Dva različita saopćenja. Odnosno u jednom je od javnosti sakriveno ono što treba biti ključna poruka. Desilo se to danas, nakon sastanka između predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera.

Piše: A. DUČIĆ

Nakon sastanka iz kabineta Zorana Tegeltije odaslano je dosta sterilno saopćenje u kojem je navedeno da su razgovarali o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu.

U jednako dosadnom maniru dalje stoji da je Tegeltija ponovio opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put, te izrazio nadu ispunjavanju uslova za pristupanje EU kako bi BiH što prije dobila kandidatski status.

– Na sastanku je razgovarano o predstojećim izborima i izazovima koje oni nose, implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama – stoji u saopćenju iz Tegeltijinog kabineta.

Faksimil saopćenja iz kabineta Zorana Tegeltije

No, šef Delegacije EU u BiH na svom Twitter nalogu napisao je ključnu poruku koju je iznio Tegeltiji, a koja je vjerovatno bila i povod za sastanak:

– Sredstva za izbore 2022. se moraju brzo osigurati!

Kako je Fokus objavio, Američka ambasada uputila je sinoć identičnu poruku Tegeltiji ali i ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi da što prije donesu odluku kojom će se osigurati sredstva za predstojeće opće izbore.

O ovome se ništa nije moglo naći o današnjem saopćenju iz Tegeltijonog kabineta, jednako kao ni druga Sattlerova poruka objavljena na Twitteru u kojoj poziva na deblokadu dijaloga između BiH i Eu unutar Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) odnosno na nastavak djelovanja odgovarajućih tijela.

Srećom pa postoji Twitter!