Više od 400.000 KM

USAID podržao obnovu novih mjesta susreta u osam lokalnih zajednica

usaid

Planirana je rekonstrukcija školskog igrališta u Žepču, sportskih terena u Goraždu i Ljubinju, kao i Centra za kulturu „Ivo Andrić“ u Višegradu,

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je odobrila više od 400.000 KM za sanaciju i rekonstrukciju objekata u osam lokalnih zajednica koji će služiti kao zajedničko dobro svih građana Bosne i Hercegovine i doprinositi pomirenju.

Sanacija je planirana u okviru projekta izgradnje mira PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) kojeg provodi humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima u 75 lokalnih zajednica.

U 2022. bit će rekonstruisani sportski, kulturni i obrazovni objekti, kao i dijelovi gradskih površina u Istočnoj Bosni, Hercegovini i Zeničko-dobojskoj regiji. USAID je za pojedinačne projekte izdvojio do 60.000 KM, a lokalne zajednice će učestvovati sa najmanje 20 posto vlastitih sredstava.

Planirana je rekonstrukcija školskog igrališta u Žepču, sportskih terena u Goraždu i Ljubinju, kao i Centra za kulturu „Ivo Andrić“ u Višegradu, te multifunkcionalnog objekta u Gnojnicama kod Mostara. U planu je još i adaptacija i rekonstrukcija Gradske galerije u Ljubuškom, gradskog trga i fontane u Foči, dok će u Zenici biti obnovljen prostor za dječije odjeljenje Gradske biblioteke.

– Imamo priliku da čujemo za tako mnogo mjesta u našim lokalnim zajednicama koja mogu biti mjesta gdje će se građani susretati, razmjenjivati mišljenja i ideje, te graditi prijateljstva i drago nam je što će uz našu podršku neka od njih vrlo brzo to i postati – kazala je direktorica PRO-Budućnosti Majda Behrem-Stojanov.

Kroz PRO-Budućnost je do sada realizovano 17 projekata obnove za koje je USAID izdvojio skoro milion KM. U protekle dvije godine urađena je rekonstrukcija sportskih terena, dvorana i stadiona u Loparama, Ugljeviku, Bratuncu, Bosanskom Petrovcu, Kladnju, Novom Travniku, Gračanici, Gornjem Vakufu-Uskoplju i Livnu, dok je u Bosanskoj Krupi uređen plato Starog Grada na tvrđavi Pset.

U Gradačcu i Brezi su obnovljeni domovi kulture, a u cilju poboljšanja energetske efikasnosti urađena je sanacija Muzičke škole u Istočnom Novom Sarajevu i vrtića u Banjoj Luci, te je rekonstruisana javna rasvjeta u Srebrenici, Domaljevcu-Šamcu i Sanskom Mostu, saopćeno je iz Catholic Relief Services (CRS).