Ostajemo li bez pitke vode

Kako je za samo nekoliko dana na Ilidži izdato 12 rješenja za gradnju u vodozaštitnoj zoni!

vodozastitna zona 4 (1)

Općinska služba ustanovila da su za 109 rješenja za građenje i urbanističkih dozvola postojali razlozi za ništavnost

Sistem već decenijama ne zna kako da se nosi sa gradnjom u vodozaštitnim zonama. U Kantonu Sarajevo još uvijek je na snazi Odluka o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju iz 1987. godine kojom su utvrđena zaštitna područja, zaštitne zone kao i mjere zaštite u zonama ovog izvorišta.

Piše: A. DUČIĆ

Ured za borbu protiv korupcije KS utvrdio je brojne nezakonitosti u ovoj oblasti a dokumentacija će ići Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Krajem 2020. godine, naime, Služba za inspekcijski nadzor Općine Ilidža sačinila je listu od 109 rješenja za građenje i urbanističkih dozvola za koja su po mišljenju ove službe postojali razlozi za ništavnost.

VEZANI TEKST: Ozvaničena borba protiv korupcije u građenju, podrška stiže od SAD, EU, Velike Britanije

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur kazao je kako će ostati tajna zbog čega je to urađeno u jednom trenutku a ne u vremenu kada je to trebalo.

– To je sigurno bio neki nesporazum prethodnog načelnika (Senaid Memić op.a) i glavne inspektorice. Da li pod nekim pritiskom, nekim strahom promjene vlasti… To je urađeno za samo 4-5 dana pred lokalne izbore – kazao je Muzur.

VEZANI TEKST: Kafedžić: Evo kako funkcioniše sprega investitora i političara u Kantonu Sarajevo

Općina Ilidža je započela proces preispitivanja pomenutih rješenja, a u okviru kojeg je utvrđeno da se 12 predmeta odnosi na gradnju u prvoj i drugoj vodozaštitnoj zoni čije je rješavanje u toku.

– Te urbanističke i građevinske dozvole su poništene, tih 12. Do sada nam je stiglo 10 žalbi koje smo proslijedili, onako kako to zakon nalaže, Ministarstvu prostornog uređenja – kazao je Haris Kasapović, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje Općine Ilidža.

Problem vodozaštitne zone, međutim, nije samo problem iznalaženja zaštite prirodnih dobara već i zaštite prava na privatno vlasništvo. S druge strane, nekontrolisanom gradnjom u vodozaštitnim zonama izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju građani Sarajevo mogli bi ostati bez pitke vode.

VEZANI TEKST: Ambasador Field pozvao policiju i tužilaštva da djeluju: Korupcija je ubica!

Nadzornici Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja KS vrše nadzor i nad Vrelom Bosne gdje su uočene nezakonitosti. Tu posebno treba naglasiti i nezakonito izgrađeni objekat odnosno restoran “Labud” na Vrelu Bosne u vlasništvu grupacije Hoteli Ilidža Alije Budnje koji je čitavih 12 godina u ilegali, a o čemu je u više navrata pisao Fokus.ba.

Ekološki aktivista Anes Podić kaže da se još 2012. godine izmijenio federalni pravilnik, a onda se krenulo u izradu novog elaborata u vodozaštitnoj zoni s ciljem smanjenja postojeće vodozaštitne zone. Posljedica je, kaže, da će Sarajevo ostati bez pitke vode.