Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obuka OSCE i UN

Kako provesti finansijsku istragu sa i djelotvorno presijeći kanale za finansiranje terorizma

osce

Učesnici su stekli znanja o analitičkim tehnikama i metodama koje se mogu primjenjivati u svrhu uspješne provedbe proaktivnih i reaktivnih finansijskih istraga

Kako provesti finansijsku istragu sa ciljem djelotvornog presijecanja kanala za finansiranje terorizma je bilo u fokusu trodnevne obuke za stručnjake iz Bosne i Hercegovine (BiH), koja je završena 18. novembra 2021. godine. Obuku su organizovali OSCE i Ured Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala (UNODC), u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Dvadeset učesnika iz BiH je učestvovalo na obuci, koja predstavlja dio sveobuhvatnog i naprednog programa obuke o suprotstavljanju finansiranju terorizma, a provode ga zajedno OSCE-ov Odjel za transnacionalne prijetnje i UNODC.

Sedam domaćih predavača, koji su prethodno učestvovali u obuci za predavače u organizaciji OSCE-a i UNODC-a, i međunarodni stručnjaci, su proveli ovu obuku kolega stručnjaka iz Ministarstva sigurnosti BiH, Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta.

Učesnici su stekli znanja o analitičkim tehnikama i metodama koje se mogu primjenjivati u svrhu uspješne provedbe proaktivnih i reaktivnih finansijskih istraga.

Ova obuka predstavlja drugi modul programa obuke OSCE-a i UNODC-a, čiji je cilj da unaprijedi bosanskohercegovački pravni okvir za suprotstavljanje finansiranju terorizma i da poveća kapacitete države da otkrije i bori se protiv finansiranja terorizma, kao i da ojača nivo poštovanja međunarodnih obaveza i standarda u ovoj oblasti.

Obuka je organizovana uz finansijsku podršku Sjedinjenih Američkih Država i Italije.