vstv bih

Kako unaprijediti istražne postupke vezane za izborne prevare

osce

Predstavnici VSTV-a i Koordinacije tužilaca pozdravili su ovu inicijativu i iskazali snažnu podršku i punu spremnost za provedbu najavljenih aktivnosti

Predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu danas su se sastali s Koordinacijom tužilaca i Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH (VSTV) kako bi dogovorili buduće zajedničke aktivnosti, kojima je cilj unapređenje istražnih postupaka i procesuiranja predmeta izborne prevare.

Također su razgovarali o efikasnoj koordinaciji između Centralne izborne komisije BiH (CIK) i nadležnih tužilaštava i sudova širom BiH, saopćeno je iz OSCE-a.

Cilj aktivnosti o kojima je bilo riječi je razmjena iskustava između službenika CIK-a s jedne i tužilaca, sudija i policijskih službenika s druge strane, uz detaljnu analizu procesuiranja predmeta izborne prevare, od podnošenja krivične prijave, do vođenja istražnog postupka, glavnog pretresa, te donošenja presude i eventualnog žalbenog postupka.

Predstavnici VSTV-a i Koordinacije tužilaca pozdravili su ovu inicijativu i iskazali snažnu podršku i punu spremnost za provedbu najavljenih aktivnosti.

Ove aktivnosti odražavaju kontinuirane napore Misije OSCE-a u BiH da, zajedno sa ODIHR-om pomogne institucijama u BiH da ojačaju integritet bosanskohercegovačkog izbornog procesa.