Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne prihvataju preporuke Ureda

Kako Vlada KS imenuje direktore: Fakultet, staž i iskustvo su, ipak, nebitni?!

nihad uk vlada ks
FOTO: A. Durgut/Pixsell
Nihad Uk

Fortina Vlada je ignorisala preporuke Ureda za borbu protiv korupcije, a isto za sada čini i Vlada KS Nihada Uka

Vlada Kantona Sarajevo, lani dok je na njenom čelu bio Edin Forto, nije prihvatila preporuke Ureda za borbu protiv korupcije KS da se imenovanja direktora javnih preduzeća i institucija urede u skladu sa evropskim standardima i, uostalom, sa zakonskim propisima.

Trenutno ponašanje ministara i Vlade KS Nihada Uka ukazuju da neće doći do promjena, budući da preporuke Ureda i dalje ostaju „mrtvo slovo na papiru“. Okosnice vlada u oba saziva čine političke partije Narod i prava, SDP i Naša stranka.

Koruptivni rizici

Naime, u informaciji odaslanoj Ministarstvu komunalne privrede KS o stanju u javnim preduzećima iz ovog sektora, iz Ureda su na osnovu analize propisanih uslova za direktore i izvršne direktore u javnim institucijama u KS utvrdili da nisu jasno definisani u većini njih. Ovako propisani uslovi, naveli su iz Ureda, ne samo da predstavljaju koruptivne rizike, već zahvaljujući njima dolazi do imenovanja nekompetetnih i nestručnih osoba.

Vlada ne postupa po preporukama Ureda

Tako su u preporukama za uslove kod imenovanja, između ostalog, naveli da se navede tačan naziv fakulteta, da se propiše obavezan radni staž u struci nakon stjecanja diplome u trajanju od najmanje šest godina od čega tri na rukovodnim pozicijama, da se kao uslov propiše program rada, da ne mogu biti imenovane osobe koje imaju funkcije u političkim strankama, koje su članovi upravnih i nadzornih odbora i sl.

vlada ks
Vlada KS
FOTO: Vlada KS

No, na sjednici u februaru 2022. godine Vlada KS, tada na čelu s Fortom nije prihvatila preporuke Ureda. Umjesto toga formirala je komisiju. Ta komisija je međutim predložila identične preporuke Vladi. No, Vlada ni ove preporuke na sjednici održanoj u maju 2022. godine nije prihvatila.

Fakultet i staž

Ponovo je donijela zaključak kojim je obavezala ministarstva da u roku do sedam dana dostave prijedloge. Ured, kako se navodi u informaciji, ih nije zaprimio, tako da do danas njegove preporuke kao i preporuke Vladine komisije nisu realizovane.

Kada je riječ o sektoru koji pokriva Ministarstvo komunalne privrede KS, Ured je ustanovio da je od sedam preduzeća koji su bili predmet analize samo u jednom tačno definisan fakultet, da je radni staž u struci bio propisan samo u dva preduzeća, da u tri od sedam preduzeća nije propisan staž iz djelatnosti, dok primjena odredbi Zakona o sukobu interesa o nespojivosti s javnim funkcijama nije vidljiva ni u jednom preduzeću iz resora Ministarstva komunalne privrede.

Primjer iz sektora komunalne privrede

Analizirajući ugovore direktora, Ured je utvrdio da, primjerice, ugovor direktora u KJKP „Tržnice-Pijace“ predviđaju raspoređivanje nakon isteka mandata ili razrješenja suprotno samoj Uredbi Vlade KS. Slično je utvrđeno u KJKP „Toplane“ i „Parku“, dok je u KJKP „Pokop“ utvrđeno da se u slučaju razrješenja direktora njemu nudi otpremina što je suprotno Zakonu o radu.