Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crveni krst

Kako vrijeme prolazi sve veći strah porodica da neće naći najmilije, za svog života

FOTO: Fena

Kako naglašava, domaće vlasti moraju također osigurati i staviti na raspolaganje svaku informaciju koja može doprinijeti pronalasku masovnih i pojedinačnih grobnica

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) u BiH na Međunarodni dan nestalih, zajedno sa udruženjima, skreće pažnju na rješavanje tog važnog pitanja. Upozoravaju da je, kako vrijeme prolazi, sve veći strah porodica da neće naći svoje najmilije za svog života.

Šef Delegacije MKCK u BiH Elmir Camić kaže da šira javnost često nije svjesna tereta neizvjesnosti porodica nestalih osoba, koje svaki dan proživljavaju nestanak svojih najmilijih kao da se to dogodilo jučer.

– Po međunarodnim, ali i bh. zakonima, sve te porodice imaju pravo na odgovore i da saznaju šta se desilo sa njihovim najmilijima i gdje se oni nalaze. Po istim tim pravnim aktima, domaće vlasti su odgovorne i imaju obavezu svim tim porodicama pružiti odgovore i podršku – naglasio je u izjavi za Fenu.

Kako je kazao, u BiH je pronađeno više od 70 posto nestalih osoba što je, po nekih svjetskim mjerama, visoka stopa. Međutim, to nije utjeha za hiljade porodica koje još čekaju na odgovore.

– U BiH se traga za još oko 7.600 osoba, a na centralnoj manifestaciji u Brčkom danas ćemo postaviti izložbu MKCK sa imenima svih tih osoba koje se još vode kao nestale. Iza svakog tog imena je individualna priča, neizvjesnost njihovih porodica, majke i očevi, sestre i braća, kćerke i sinovi koji već skoro 30 godina čekaju na odgovore. Domaće vlasti moraju pojačati napore da bi ispunili međunarodne i domaće obaveze. Tako npr. moraju osigurati da Institut za nestale BiH ima sve finansijske i ljudske resurse na raspolaganju, da bi ispunili svoj mandat. Domaće vlasti moraju osigurati da se u potpunosti provede Zakon o nestalim osobama koji je, kad je usvojen u BiH bio prve te vrste u svijetu, moraju osigurati i da porodice nestalih imaju svu potrebnu im podršku posebno psihosocijalnu – kazao je.

Kako naglašava, domaće vlasti moraju također osigurati i staviti na raspolaganje svaku informaciju koja može doprinijeti pronalasku masovnih i pojedinačnih grobnica.

– Međunarodni komitet Crvenog krsta daje doprinos, po tom pitanju, kroz sistematsku pretragu međunarodnih i domaćih vojnih arhiva. Ali na domaćim vlastima je obaveza da daju informacije porodicama, oni moraju pojačati napore. A mi se nadamo da ćemo, današnjim obilježavanjem u Brčkom ali i svim drugim događajima kojim udruženja obilježavaju današnji dan širom BiH, napokon napraviti iskorak jer strah porodica da neće naći svoje najmilije, za svog života, sve je veći kako vrijeme prolazi – naglasio je Camić.

Centralna manifestacija obilježavanja 30. augusta – Međunarodnog dana nestalih osoba održava se u Brčkom, u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH i uz pomoć Međunarodnog komiteta crvenog krsta/križa. Obilježavanju će, osim članova porodica nestalih osoba i predstavnika Instituta i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglica BiH, prisustvovati između ostalog i delegacije OHR-a, Međunarode komisije za nestale, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i druge zvanice. Započinje simboličnom šetnjom, zajedničkim obilaskom i polaganjem cvijeća na tri spomenika kulture sjećanja. Šetnja će završiti na Trgu mladih, gdje će biti postavljena izložba “Gdje je?” autora Adisa Hukanovića.