Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Kakvo će vrijeme biti u prvoj polovini marta i kada možemo očekivati snijeg

vjetar kisa sarajevo nova
FOTO: Pixsell

Od četvrtka, 7. marta, prognozira se stabilizacija vremenskih prilika

Protekli februar i klimatološka zima su u većini područja Bosne i Hercegovine bili najtopliji od početka službenih mjerenja.

Ni prvih sedam dana marta po pitanju temperature zraka neće biti u skladu s kalendarom. Tople zračne mase sa sjevera Afrike i dalje će uvjetovati nestabilno, ali i dalje iznadprosječno toplo vrijeme. Nebo će biti uglavnom prekriveno oblacima, koji će usloviti kišu ili kraći lokalni pljusak. Više kiše očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje.

Minimalne temperature zraka varirat će između 4°C i 9°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 11°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 10°C i 16°C, na jugu zemlje do 18°C.

Od četvrtka, 7. marta, prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. Više sunčanih sati izgledno je na jugu zemlje. Temperature zraka će biti u laganom padu ali i dalje više od prosjeka. Jutarnji mrazevi mogući su samo u višim područjima i u kotlinama centralne Bosne.

Pred sami kraj prognoznog perioda (od 12. marta) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima moguće je novo naoblačenje s kišom. Pojava snijega na visokim planinama nije isključena.

Jutarnja temperatura između -1°C i 4°C u Bosni, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 4°C do 10°C, u Hercegovini do 12°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.