Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vremenska prognoza

Kakvo nas vrijeme očekuje u naredne dvije sedmice

Od ranog jutra u Sarajevu pada snijeg
06.12.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg pada od jutarnjih sati u Sarajevu.

Vremenska prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda za period od 14. do 27. decembra

U nastavku ovog mjeseca bez bitnijih promjena vremenskih prilika na prostoru Bosne i Hercegovine. Umjereno do pretežno oblačno s povremenim slabim padavinama, preovladavat će u Bosni. Padavine će u nižim predjelima biti većinom u obliku kiše, a u nešto višim područjima kiša bi mogla prelaziti u susnježicu i u snijeg. Na planinama, očekivane padavine bit će u obliku snijega. Kiša bi se u dodiru s tlom mogla smrzavati stoga pazite na poledicu. Uz promjenjivu naoblaku i sa znatno više sunčanih sati padavine na području južne Hercegovine će izostati. Jutarnje temperature će sredinom sedmice biti nešto niže u odnosu na prosječne a najviše dnevne će u većini krajeva biti pozitivne. Puhat će pretežno slab vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera, stoji u vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda za period od 14. do 27. decembra.

Minimalne jutarnje temperature zraka u naredna dva dana varirat će od -8°C do -2°C u centralnim, u sjevernim područjima Bosne i do 2°C. Na jugu zemlje do 6°C. Najviše dnevne temperature između 0 i 5 u Bosni do 10 stepeni u Hercegovini. U drugom dijelu sedmice minimalne temperature od -3 °C, a maksimalne dnevne do 12 stepeni.

Za dane vikenda 18. i 19. decembra kao i početkom sljedeće sedmice prema dostupnim prognostičkim matrijalima očekuje se pretežno oblačno vrijeme s snijegom u većem dijelu zemlje.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -8°C i -3°C u Bosni, do 4°C u Hercegovini. U istočnim područjima Bosne jutarnje temperatue moguće su i do -11°C. Maksimalne dnevne temperature varirat će između -5 i 1 stepeni u Bosni do 5 u Hercegovini.