“Kampanja koju provodi Luna diskreditira Tužilaštvo TK”

zlatan velagic

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona tvrdi da je kampanja koju od jula 2015. godine provodi nevladina organizacija “Centar za odgovornu demokratiju Luna”, koja se predstavlja kao zaštitnik “zviždača”, prijavitelja korupcije u BiH, usmjerena u pravcu diskreditiranja Tužilaštva Tuzlanskog kantona i glavnog kantonalnog tužioca i pokušaja pritisaka na rad Tužilaštva u predmetima u vezi s firmom “Tuzla kvarc”.

Na tom putu se, navode, iznose teške kvalifikacije da je optužnica protiv odgovorne osobe i firme Tuzla kvarc, podignuta kao čin “navodne odmazde” nad prijaviteljem korupcije (Zlatan Velagić, zamjenik direktora u Tuzla kvarcu) u predmetu protiv Bahira Imamovića.

Smatraju da je cilj kampanje da Tužilaštvo povuče optužnicu protiv “Tuzla kvarca” iako je ona potvrđena od Općinskog suda Tuzla i u toku je suđenje.

Pri tome se, naglašavaju iz Tužilaštva TK, koriste nečasnim, teškim i nevjerovatnim optužbama.

– Posljednju riječ u predmetu u vezi s “Tuzla kvarcom” neće dati ni ovo tužilaštvo ni COD Luna, nego kako to zakoni u FBiH i BiH nalažu, nadležni sud pravosnažnom presudom – poručili su iz te institucije u saopćenju.