Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SafeJournalists

Kampanja #Rasvijetli na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare

safejournalists novinari rasvijetli

U Bosni i Hercegovini je, kako navode iz Udruženja BH novinari, prošle godine nadležnim institucijama prijavljen 21 slučaj napada i prijetnji novinarima – nijedan od tih slučajeva još nije dobio sudski epilog.

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima – 2. novembar, članice regionalne mreže novinarskih udruženja i organizacija Safejournalists pokrenule su kampanju #Rasvijetli.

Cilj kampanje je da se podigne svijest o problemu nekažnjivosti napada na novinare, koji je prisutan u svim državama zapadnog Balkana i veoma je malo slučajeva sa sudskim epilogom i kaznama za počinioce.

U Bosni i Hercegovini je, kako navode iz Udruženja BH novinari, prošle godine nadležnim institucijama prijavljen 21 slučaj napada i prijetnji novinarima – nijedan od tih slučajeva još nije dobio sudski epilog.

– Želimo da 160 slučajeva napada i prijetnji novinarima koji su se dogodili u 2021. godini na zapadnom Balkanu dobiju sudski epilog. Bilo je 179 napada i prijetnji novinarima prijavljenih nadležnim institucijama u 2021. godini u regionu zapadnog Balkana – Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska i Albanija. Od tog broja, samo je 19 predmeta koji su riješeni pred sudom kao prvostepene i pravosnažne presude, od čega je 12 osuđujućih presuda – navode iz SafeJournalists.

Svi partneri u okviru SafeJournalists mreže priključili su se kampanji Međunarodne federacije novinara (IFJ) za usvajanje Međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i medijskih profesionalaca.

IFJ poziva vlade širom svijeta, novinare i medijske grupe da podrže usvajanje Konvencije UN-a o sigurnosti i nezavisnosti novinara i drugih medijskih profesionalaca.

Kako kažu iz IFJ-ja, uprkos mnogim protokolima, smjernicama i prijedlozima, novinari se i dalje svakodnevno suočavaju sa prijetnjama – a nekažnjivost i dalje pogoršava situaciju.

Devet od deset ubistava novinara ostaje nekažnjeno, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.