mario nenadić

Kanton Sarajevo će omogućiti 406 KM plate za one kojima je zabranjen rad

nenadic (1)

Nenadić smatra da će ta mjera trebati biti primijenjena i za april i sve to s ciljem zaustavljanja otkaza u privredi

U Kantonu Sarajevo do sada je ukupno testirana 391 osoba na novi koronavirus Covid-19, a u zadnjih 24 sata testirano je 70 soba, od čega je pet novozaraženih te je u tom kantonu ukupno 33 pozitivnih na virus.

Potvrdio je to danas na press konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo premijer KS Mario Nenadić koji je dodao da je trenutno šest hospitaliziranih, dok se 1.780 osoba nalazi u samoizolaciji, a 1.745 osoba izašlo je iz izolacije te je najavio da će se početi s privođenjem osoba koje krše te mjere.

Te mjere, kaže, prekršilo je 939 osoba, a tokom posljednja 24 sata 53 osobe su prekršile tu mjeru, dok je 21 osoba prekršila zabranu kretanja u vremenu policijskog sata od 20 do pet sati ujutro.

Vlada KS razmatrala je danas zdravstveno stanje u Kantonu u vezi s nabavkom zaštitne i medicinske opreme te je potvrdio da će jedan kontingent opreme biti dopremljen u narednih sedam dana.

– Nabavljat ćemo opremu koliko god je to moguće putem UNDP-a što nam omogućava brži i efikasniji rad i transparentnost – kazao je Nenadić i pozvao domaće proizvođače zaštitne opreme da se jave UNDP-u kako bi se zamijenio uvoz domaćom proizvodnjom gdje je to moguće.

Nenadić kaže i da će u narednih 14 dana biti dopremljeni i respiratori i to po sporazumu UNDP-a i Vlade KS.

Vlada Kantona Sarajevo razmatra i usvaja odluke koje su kratkoročne, srednjoročne i dugoročne u smislu saniranja posljedica po privrednu djelatnost u kantonu, a koje će biti implementirane s nadležnim institucijama.

Kantonalni premijer najavio je da će privrednim subjektima kojima je zabranjen rad osigurati sredstva za isplatu minimalne plate do 406 KM za mart, ali Nenadić smatra da će ta mjera trebati biti primijenjena i za april i sve to s ciljem zaustavljanja otkaza u privredi.