Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kardinal Puljić nije podnio bilo kakvu formalnu kaznenu prijavu

kardinal puljic

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić demantirao je danas da je podnio formalnu kaznenu prijavu zbog kazališne predstave Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje”, prikazane na sarajevskom festivalu MESS.

Kardinal Puljić 1. listopada poslao je pismo Tužiteljstvu BiH, gradonačelniku grada Sarajeva, predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo i Apostolskoj Nuncijaturi u BiH, u kojem se traži pravna zaštita poštivanja vjerskog dostojanstva i poštivanja vjerskih osjećaja.

Kardinal Puljić nije, niti namjerava podnositi bilo kakvu formalnu kaznenu prijavu, navodi Katolička tiskovna agencija (KTA).

U pismu kardinala Puljića navodi se kako predstava Olivera Frljića “blasfemno vrijeđa osjećaje kršćana” te da je potez organizatora da se spomenuta predstava prikaže u Sarajevu neshvatljiva s obzirom da je Sarajevo “multikonfesionalna i posebno osjetljivo sredina”.

“Velike napore ulažemo u proces pomirenja i dijaloga. Ovakvo djelo duboko vrijeđa kršćane. Pogotovo je nerazumljivo stavljanje na program to djelo koje je vrlo negativno ocijenjeno u Beču, koji daleko lakše podnosi ovakav pristup. Očekujemo zakonsku zaštitu vjerskih prava i sloboda u ovoj multikonfesionalnoj sredini”, stoji u spomenutom pismu.

Kardinal Puljić pozvao se na članak 5. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojem se, među ostalim, navodi kako su zabranjeni napadi i uvrede vjerskih službenika, kao i aktivnosti ili djela usmjerena na raspirivanje vjerske mržnje protiv bilo koje crkve ili vjerske zajednice te omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere.