Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština zdk

Kasumović: Resori podijeljeni, ostaje provjera potpisa podrške SBB-a

210119_pregovori_zdk

Savez za bolju budućnost (SBB) je tokom pregovora u petak obznanio da napušta koaliciju od sedam stranaka i proces formiranja nove vlasti u tom kantonu

U kabinetu predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ismeta Sarajlića danas predstavnici šest stranaka nastavili u petak prekinute pregovori o raspodjeli ministarskih pozicija u Vladi ZDK-a, koju bi trebao predvoditi SDP-ov kandidat za mandatara Vlade Mehmed Bradarić.

Savez za bolju budućnost (SBB) je tokom pregovora u petak obznanio da napušta koaliciju od sedam stranaka i proces formiranja nove vlasti u tom kantonu, ali je predsjedavajući Sarajlić koji je član te stranke, danas bio na sastanku.

-Ministarstva su raspoređena, ali ostaje još jednom da provjerimo da li potpisi zastupnika SBB-a i dalje važe, nakon što su napustili koaliciju. Ako važe, mi bismo 31. januara trebali imati sjednicu Skupštine, na kojoj će biti imenovana Vlada – kazao je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je pregovara u ime Nezavisnog bloka te je i prvi napustio sastanak koji je u toku.

Kasumović dodaje kako je Nezavisni blok dobio ministarstva finansija, zdravstva te poljoprivrede, bloku stranaka oko A-SDA, u kojem su još i Stranka za BiH te nezavisni zastupnici, pripali su MUP i ministarstvo prometa i komunikacija, dok će BH blok (SDP i DF i Naša stranka) dobiti resore obrazovanja, privrede, boračka pitanja, pravde i socijane skrbi.

Kasumović je kazao da se proces otegao te da će, ako ne formiraju vlast u ovom sastavu, Nezavisni blok ići u opoziciju.

Na pregovorima danas ponovo nije bilo predstavnika Stranke za BiH, koja kao ni Naša stranka, po koalicionom sporazumu ne bi ni trebala imati ministre u kantonalnoj vladi.

zdk