BiH

krug 99

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a: Pozicija demokratije u BiH je izrazito slaba

28/06/2020

Sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" održana je danas na temu “Demokratija i izbori u BiH“

Sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” održana je danas na temu “Demokratija i izbori u BiH“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH poručila je da je pozicija demokratije u BiH slaba.

“Funkcioniranje parlamenata je problematično, a povjerenje građana u političare, političke strane, izbore i javne institucije je nisko. Nažalost, suočeni smo s nedostatkom ozbiljne debate o politikama između građana i političara, a interne stranačke demokratije su nedovoljno razvijene. Ovo se odnosi i na teme kao što su prepreke za učešće žena i mladih u politici, finansijsku odgovornost i unutar stranački način donošenja odluka. Dodatno tome, politički sistem BiH boluje od patronata, konflikta interesa i korupcije, za koje rijetko ko odgovara“, rekla je Kavalec.

Pozdravila je nedavno usvajanje budžeta od strane Predsjedništva BiH, izrazivši nadu da će ga Parlamentarna skupština BiH uskoro i potvrditi.

“Ovo će omogućiti da se osiguraju sredstva potrebna za održavanje lokalnih izbora u novembru 2020. godine. Ipak, prije usvajanja budžeta, postojale su indicije od strane nekolicine političkih lidera, po kojima finansiranje izbora neće biti omogućeno dok se nelegalne i nelegitimne strukture, kako ih oni nazivaju, unutar Centralne izborne komisije (CIK) ne razmotre ponovo. Mi poštujemo i shvatamo da je proces imenovanja novih članova CIK-a uzdrmao odnose unutar koalicije. No, što se tiče sastava CIK-a, ovo pitanje je predmet sudske ocjene, te ako ne i dok god sud ne odluči drugačije, svi imenovani članovi CIK-a su punopravni članovi Komisije“, kazala je.

Naglasila je da političke stranke imaju pravo da izraze svoja mišljenja o radu javnih institucija, predlože svoje preferirane kandidate za visoko-rangirane pozicije, te imaju pravo da ulože žalbe na aktivnosti drugih političkih stranaka unutar institucija.

“No, također bi trebalo da postoji jasna granica – funkcioniranje i nezavisna pririoda institucija – posebno institucije koja je od tolike važnosti kao što je to CIK – moraju biti bezuslovno garantovane, bezuslovno“, rekla je Kavalec.

Dodala je da Misija OSCE-a stoji na raspolaganju da radi sa politčkim strankama i parlamentima u BiH, te CIK-om, na implementaciji preporuka OSCE-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kroz izmjene podzakonskih akata.

“Sistemski nedostaci u zakonodavstvu, podzakonskim aktima i postojećim praksama, identificirani od strane ODIHR-a u njihovim finalnim izvještajima nakon općih izbora iz 2010., 2014. i 2018. godine, izborne rezultate stavljaju u rizik neregularnosti i manipulacije prije, tokom i nakon glasanja. Ove stavke ne moraju nužno dovesti u pitanje cjelokupnu vjerodostojnost izbora, ali ponavljajuće neregularnosti mogu uticati na ishod takmičenja u kojima je margina pobjede neznatna. Dodatno tome, bez dopiranja do srži neregularnosti, mi, ustvari, ne znamo da li su one i do koje mjere uticale na izbore“, kazala je.

Istakla je da povjerenje građana u demokratske institucije, u suštini, ovisi o stvarnom i percipranom integritetu izbornih procesa.

“Bez toga, dugoročna stabilnost demokratskih institucija u BiH ne može biti zagarantovana. Ovo je posebno bitno za BiH, jer ako građani i dalje nastave putem nezainteresiranosti, politički proces će sve više biti u opasnosti od patronata i nepotizma, nastavljajući time začarani krug. Stranke su već uradile puno posla u ovom smislu, ali je potrebno napraviti još mnoga poboljšanja, uključujući provedbu prethodnih preporuka ODIHR-a, kao i GRECO preporuka Vijeća Evrope, koji se tiču finansiranja političkih stranaka. Ovo je moguće uz predano političko vodstvo. Nedavni dogovor o izborima u Mostaru je dokaz da je ovo izvodljivo“, rekla je ambasadorica Kavalec, te dodala:

“A što se tiče Mostara, nadamo se da će Parlamentarna skupština BiH u potpunosti uzeti u razmatranje izmjene legislative u najskorijem mogućem roku. Ostaje od ključne važnosti da se obezbijedi konačno razrješenje pitanja izbora u Mostaru, koje će garantovati da građani Mostara mogu glasati na predstojećim lokalnim izborima“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.