Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kazne za prebiranje po kontejnerima sežu i do 1.500 KM

siromastvo

Mogućnost korištenja i prodaje pojedinih dijelova otpada jedan je od osnovnih razloga zašto pojedini građani kopaju po kontejnerima te raznose smeće.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao direktor KJKP RAD Selim Babić, problem jeste pristutan, ali u manjem obimu.

“Ukoliko komunalni redari ili inspektori zateknu građane da uzimaju stvari iz kontejnera, odnosno vrše prebiranje, mogu biti kažnjeni po osnovu člana 34. Zakona o komunalnoj čistoći. Kazne predviđene za ovakve prekršaje za fizička i pravna lica su određene u iznosu od 100 do 1.500 KM”, kazao je Babić za Fokus.ba.

Na osnovu evidencije telefonskih poziva putem Eko telefona (033/660000) u proteklih šest mjeseci zaprimljena je jedna prijava.

“Redari na terenu su neovisno od poziva imali određen broj intervencija po ovom osnovu. Sačinjeni su zapisnici ili službene zabilješke na licu mjesta koji su blagovremeno proslijeđeni Kantonalnoj Komunalnoj inspekciji na dalji rad i procesuiranje”, istakao je Babić.

Građani i pravna lica mogu biti kažnjeni i ukoliko nepropisno odlažu kabasti otpad.

“Odlaganje kabastog otpada prije ili po završetku akcije, pored posuda ili na drugim javnim površinama je zabranjeno članon 15. i visina kazne je propisana članom 74. Zakona o komunalnoj čistoći, za fizička lica iznosi 100 do 1.500 KM, a za pravna lica od 1.000 do 6.000 KM”, naveo je Babić.

KJKP RAD godišnje organizuje tri akcije besplatnog odvoza kabastog otpada, sa terminima koji su određeni po općinama.

“U danima vikenda stanovnici odlože svoj kabasti otpad na ranije znane lokacije, a naši uposlenici u toku radne sedmice odvuku i adekvatno zbrinu kabasti otpad”, zaključio je Babić.