Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kažnjen sa 250 KM jer je Dragiši rekao da je zločinac

halil becirovic

Sud u Vlasenici kaznio je Bošnjaka, bivšeg logoraša sa 250 KM, jer je osobu koja ga je zlostavljala u logoru 1994. godine, nazvao zločincem.

Halil Bećirović potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria da je u avgustu ove godine platio kaznu od 250 KM, jer je Dragišu Tešića, koji ga je zlostavljao u logoru u Vlasenici tokom 1994. godine, nazvao zločincem nakon što su se sreli na gradskom parkingu.

– Sreli smo se na parkingu u Vlasenici. Rekao sam mu da je zločinac, i pitao ga zbog čega me tukao – ispričao je za Patriju Bećirović, te dodao da je Tešić školski drug njegovog brata i da mu je zbog toga još teže palo da je baš on bio njegov najveći zlostavljač tokom zarobljeništva.

Vojska Republike Srpske Bećirovića je zarobila 1993. godine u Cerskoj, u istočnoj Bosni, nakon čega je odveden u policijski zatvor u Vlasenici, koji je služio i kao logor za bošnjačke zarobljenike. U istom zatvoru kaznu je služio Tešić, zbog ubistva Srbina iz Milića.

-Tu noć kada je 1994. godine Tešić osuđen na skoro devet godina zatvora zbog ubistva koje je počinio ranije, u moju ćeliju su došli policajac Rajko Lošić i on. Izveli su me u neku sobu, u kojoj su me tukli do te mjere da mi je na kraju pukla lijeva noga. Tukli su me još neko vrijeme, nakon čega sam pao u nesvijest i više se ničega ne sjećam. Probudio sam se u ćeliji, krvav i u otocima – prosjetio se Bećirović.

A u avgustu ove godine Bećirović je kažnjen jer je Tešića nazvao zločincem, nakon što su se sreli na parkingu u Vlasenici. Na primjedbu Bećirović da Tešić za njega i jeste zločinac jer ga je zlostavljao u logoru „sudinica je rekla da su to bile ratne okolnosti“.