BiH

Reakcije

KCUS o liječenju djevojčice Nadin: Zaprepašteni smo reakcijama

02/12/2019

Pedijatrijska klinika KCUS ne može biti servis klinici koja ne želi dati na uvid dijagnostički materijal

Disciplina za zdravlje djeteta KCUS-a od 1947.godine, tj.od svog osnivanja nikada nije uskratila pružanje zdravstvenih usluga svojim pacijentima, stoji u saopćenju Pedijatrijske klinike KCUS-a.

“U cilju iznalaženja najboljeg rješenja za dijete, 17. novembra 2019.godine, održan je višesatni sastanak u KCUS sa ovlaštenim advokatom porodice Smajlović.

Dogovoreno je da će advokat dostaviti preparate biopsije jetre iz Turske, što hitnije, kako bi se isti pregledali od strane kliničkog patologa KCUS, kao i u Sloveniji. Pedijatri KCUS su pokazali sumnju na dijagnozu i ordinirane visoke doze tuberkulostatika. Također smo obavijestili o svim dodatnim pretragama koje bi bile potrebne da se potvrdi dijagnoza tuberkuloze.

Pokušaj uspostavljanja kontakta sa kolegom infektologom iz Turske, koji je ordinirao terapiju, nije uspio. Na poslati mail od 13 .novembra 2019.godine, nikada nije dao odgovor. Pedijatrijska klinika KCUS ne može biti servis klinici koja ne želi dati na uvid dijagnostički materijal, naša dužnost je da spasimo dijete i da mu pomognemo na pravi način.

Napominjemo da tuberkulostatici nisu lijekovi koje nabavlja KCUS, nego je nabavka istih u nadležnosti FZZOiR.

Zaprepašteni smo reakcijom javnosti koja ni u jednom momentu nije stala uz medicinsko osoblje KCUS, koje je bilo izloženo verbalnoj agresiji oba roditelja, pod prijetnjom oružjem od strane oca.

Kolektiv Pedijatrijske klinike KCUS nikada u budućnosti neće i ne može funkcionisati pod prijetnjama oružjem i ostalim nasilnim radnjama. Radit ćemo po pravilima nauke i struke.
Nažalost, u svim ovim zbivanjima, fokus interesovanja medija i javnosti je usmjeren u drugom pravcu, bez pravog interesa za dijete, stoji u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.