Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Protest građana ispred KCUS-a: Šta će biti sa Nadin i sa ostalom djecom?

protesti kcus (1)

Okupljeni su uzvikivali i kako žele da se u Klinički centar Univerziteta u Sarajevo vrate ljekari “koje su otjerali”, te da žele “pravu struku.”

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, počeo je protest Udruženja Sarajevska raja i građana Sarajeva zbog toga što su ljekari KCUS-a odbili liječenje djevojčice Nadin Smajlović.

Na transparentima prisutnih, između ostalog pisalo je i “Zločin je odbiti/zabraniti liječenje, ko te podržava saučestvuje u zločinu”, “Hitno hoćemo stručne, a ne podobne ljekare”, “Nadin nema pravo liječenja.”

Prema riječima, predsjednika Udruženja imaju nekoliko zahtjeva, a to su: Potpisivanje papira da se Nadin izmjesti u Tursku, sankcionisanje doktora koji nisu željeli da je liječe. Zahtijevaju od Federalne vlade i da se novac od akciza počne koristiti za liječenje bolesne djece dok se ne nađe drugo rješenje, prenosi N1.

Okupljeni su uzvikivali i kako žele da se u Klinički centar Univerziteta u Sarajevo vrate ljekari “koje su otjerali”, te da žele “pravu struku.”

Prisutnima se obratila i majka Nadin Smajlović, Amina, koja je kazala kako je “potpisana smrt njenog djeteta”.

– Kad je bio dvosatni štrajk ljekara na ovom istom mjestu ja sam pitala ko će liječiti moje dijete, generalna direktorica je rekla da ovo dijete niko neće da liječi, od ovakvih roditelja. Za oca će se pobrinuti Tužilaštvo, a majka je, prema njihovim riječima, nažalost, uposlenica KCUS za nju će se provesti disciplinski postupak. A šta će biti s djetetom, kojem je zaustavljena primarna i prava zdravstvena zaštita, gdje je zbog jednog potpisa je stavljena smrt djeteta, kazala je Amina Smajlović, te dodala:

– Je li se iko zapitao, od ministara, do premijera FBiH, šta će biti sa Nadin, i ne samo s njom, nego i s ostalom djecom. Nikad nismo dobili odgovor od KCUS-a, a danas bi bio 20. dan da moje dijete nema terapije da ja nisam taj dan otišla i nastavila ponovo liječenje u Turskoj, kazala je Smajlović.