Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki postotak pozitivnih

KCUS: Testirane su 292 osobe, korona virus potvrđen kod 129

kcus

U izolatorijumu Podhrastovi trenutno su smještena 63 pacijenta, od kojih 10 ima tešku kliničku sliku

Prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu /KCUS/, korona virus je potvrđen kod 129 osoba, a testirana su 292 uzorka.

To su rezultati testova obavljenjih tokom protekle noći u KCUS-u.

Čak 125 zaraženih je iz Kantona Sarajevo, tri su iz Goražda, a jedna osoba je iz Olova.

U izolatorijumu Podhrastovi trenutno su smještena 63 pacijenta, od kojih 10 ima tešku kliničku sliku.

Zbog naglog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom uputio je poziv stanovnicima da potpuno i maksimalno odgovorno poštuju sve mjere propisane naredbama od 15. oktobra ove godine.

Upućen je i poziv svim političkim akterima da svoje predizborne aktivnosti obavezno kreiraju u skladu sa datim preporukama.

Svi članovi Kriznog štaba upozoravaju kompletnu javnost, stanovništvo i sve nivoe vlasti, da ukoliko se nastavi sa povećanjem broja zaraženih ovim tempom, kao i sa nepoštivanjem propisanih epidemiološkim i zdravstvenih mjera, preporuka i naredbi da bi moglo doći do kolapsa zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, posebno vezano za zdravstvene radnike i njihov ogroman angažman u toku ove epidemijske krize, a što ne bi bilo u interesu nikome od nas.