Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KJKP ”Vodovod i kanalizacija” i Istanbulski vodovod potpisali Memorandum o saradnji

vik – istanbulski vodovod – saradnja

U blizini izvorišta ”Bačevo ” u Sarajevu, direktor KJKP ”Vodovod i kanalizacija” (VIK) d.o.o Sarajevo Nezir Hadžić i direktor Istanbulskog vodovoda (ISKI) Fatih Turan potpisali su Memorandum o saradnji, javlja Anadolu Agency (AA).

ISKI je VIK-u donirao pumpne agregate, elektro opremu i 5.000 vodomjera. U ponedjeljak su s radom počele i dvije nove pumpe koje je donirao ISKI. Ranije je s radom počela jedna pumpa, a očekuje se aktivacija još jedne.
Kako su iz VIK-a za AA rekli, projekat je vrijedan više od milion KM.

Direktor KJKP ”Vodovod i kanalizacija” Nezir Hadžić izjavio je kako Sarajevo već duži niz godina vodi borbu sa vodosnabdijevanjem.

”Pred nama je još mnogo posla”, rekao je Hadžić koji je podsjetio na slične probleme sa kojima se Istanbul suočavao 90-tih godina prošlog stoljeća.

Hadžić je kazao kako ISKI iza sebe ima mnogo projekata širom svijeta i dodao kako ovo nije početak saradnje, već njen nastavak. Direktor sarajevskog Vodovoda obećao je da građani u skorije vrijeme građani neće gledati problem vodosnabdijevanja grada.

Ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo (KS) Senad Hasanspahić ukazao je na važnost ovog dana i nada se da Sarajevo u 2018. neće imati problema sa vodosnabdijevanjem.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić podsjetio je kako su Istanbul i Sarajevo gradovi prijatelji kroz historiju. Ukazao je na slične probleme sa kojima se grad na Bosforu suočavao kada je u pitanju vodosnabdijevanje.

”Nije se mogla desiti bolja stvar od saradnje sa ISKI“, rekao je Efendić koji je dodao kako je riječ o veoma vrijednoj donaciji.

Senaid Memić, načelnik općine Ilidža izjavio je kako se još mnogo toga treba uraditi na području te općine.

”Sarajevo u ovom bogatstvu vode ne smije biti bez vode”, smatra Memić.

Savjetnik gradonačelnika Istanbula Ismail Hakki Turunc podsjetio je na veze koje postoje između naroda BiH i Turske.

”Nadam se da će ova srčana veza trajati do Sudnjeg dana. Kao Grad Istanbul nastojimo pomoći svakome kome treba pomoć bez obzira na etničku pripadnost”, rekao je Turunc koji je podsjetio na projekte vodosnabdijevanja u Africi.
Turunc je podsjetio na ranije donacije Istanbula Sarajevu.

Prema njegovim riječima za AA u gradskoj upravi Istanbula dobili su upit za pomoć u nekoliko sektora, a jedan od njih je i rješavanje problema vodosnabdijevanja.

”I kao Turska i kao Istanbul smo uz Bosance i Hercegovce. Volimo Bosnu, svakim budućim kao i dosadašnjim projektima bit će nastavljena naša saradnja”, izjavio je Turunc.

Generalni direktor ISKI-a Fatih Turan izjavio je kako su došli iz daleka, ali da se osjeća kao u svojoj zemlji.

”Ono što vi nama pružate je stvarno prijateljstvo. BiH je za nas veoma važna zemlja”, rekao je Turan koji smatra da svijet ima mnogo toga naučiti od BiH.

Podsjetio je na podršci Bosne i Hercegovine Turskoj nakon što su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) 15. jula prošle godine pokušali izvesti državni udar u toj zemlji. Turan je kazao kako je ISKI najveće vodovodno preduzeće u Turskoj i među najvećima u svijetu.

”Imam puno projekata, ali ovaj je poseban. Velika je čast što smo u BiH i što možemo pomoći”, rekao je Turan.

On je za AA izjavio kako je puštanje pumpi počelo već u ramazanu, odabranom mjesecu za muslimane. Govoreći o karakteristikama pumpi, Turan je kazao kako svaka pumpa ima kapacitet izbacivanja 50 litara vode u sekundi.

Turan je podsjetio na bogatstva koja Sarajevo ima, ali i probleme sa kojima se potrošači suočavaju kada je riječ o vodosnabdijevanju, ali i ilegalnom potrošnjom vode.

Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc izjavio je kako je ovaj projekat odsjaj bratske veze sa BiH. Podsjetio je na bratske veze između dvije zemlje kroz historiju i kulturu, te dodao kako se one jačaju kroz projekte.

Krajem juna u rad je pušten novi bunar MB11 na izvorištu Bačevo. U ovaj bunar je instaliran bunarski pumpni agregat koji je donacija vodovoda Istanbul.