Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saša Broz: Da mi deda vidi današnju Hrvatsku, sam bi svoju ploču skinuo sa trga

tito churchill

Austrijski Die Presse se osvrće na odnos Hrvatske prema Maršalu Titu kroz činjenicu da je Odbor za imenovanje ulica zagrebačke gradske Skupštine odlučio da, uprkos protestu pobornika lika i djela Josipa Broza, Trg Maršala Tita u Zagrebu, nakon 71-godine postojanja, preimenuje u Trg Republike Hrvatske. “Najveći simbol vladavine jugoslovenskih komunista je uništen” likovao je tim povodom bivši ministar kulture i desno-nacionalno orjentisani pedsjednik tog Odbora Zlatko Hasanbegović, piše DW.

Socijaldemokrata Rajko Ostojić ocijenio je ovu odluku nevjerovatnom – tim prije što je “Tito poveo Hrvate u borbu protiv fašizma”. “Da mi deda vidi današnju Hrvatsku, sam bi svoju ploču skinuo sa zagrebačkog trga”, izjavila je Titova unuka Saša Broz.

Kritičari Tita u Hrvatskoj i Srbiji, ali i istoričari optužuju vođu partizana da je odgovoran za masovne likvidacije pobornika ustaša i četnika nakon 2. svjetskog rata. Iako je socijalistički autokrata fragilnu multietničku državu održavao i uz pomoć svoje ozloglašene tajne službe, nesvrstani Jugosloveni su, u poređenju sa zemljama Varšavskog pakta koje je predvodio Sovjetski Savez, imali slobodu da putuju i živjeli su u relativnom blagostanju.

I strahote rata u bivšoj Jugoslaviji 90-tih godina kao i siromašna svakodnevica u zemljama nasljednicama utiču ali i iskrivljuju današnju sliku Titove Jugoslavije.

Vremena u kojima su se i gradovi nazivali Titovim imenom odavno su prošla. Ali, iako je u Srbiji još početkom 90-tih došlo do prvih nacionalističkih “čistki” ulica i nakon što je preimenovano na hiljade Titovih trgova i ulica, sjećanje na Tita nije ni u kojem slučaju otklonjeno.

Većinu Titovih trgova i ulica naći ćete u Makedoniji (24), Hrvatskoj (23), Bosni i Hercegovini (19), Srbiji (15) i Sloveniji (14). U Italiji se čak 11 ulica naziva po Titu. Titove ulice se mogu naći i u Brazilu, Indiji, Rusiji  i Tunisu