Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obavještenje iz Predsjedništva BiH: Kupili su daljinski upravljač

predsjednistvo bih – daljinski

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine poznato je po kupovini luksuznih limuzina, ali i po tome što javno objavljuje i nabavku sitnica koje koštaju tek nekoliko desetina maraka.

Tako je javnost saznala da služba Predsjedništva BiH kupuje daljinski upravljač. Nije poznato da li su prethodni zagubili ni da li je „daljinac“ za televizor ili neki drugi elektronski uređaj, ali je cijena više nego jasna – tačno 65 maraka bez PDV, ili 76,05 KM s porezom, prenosi Euroblic.

Kako je objavljeno na službenoj internet stranici, najnižu cijenu ponudila je sarajevska firma „Middle point“.

Ova nabavka, kao i nedavna kupovina produžnog kabla za oko 43 marke, obavljena je metodom direktnog sporazuma s prodavcem, budući da se na taj način kupuju robe i usluge manje vrijednosti.

Mada objavljivanje sitnih nabavki često izgleda smiješno u odnosu na budžet koji institucije troše, Predsjedništvo BiH samo se doslovno drži Zakona o javnim nabavkama BiH.

Međutim, to ne znači da tročlano Predsjedništvo ima male prohtjeve. Naprotiv. Početkom jula ova institucija okončala je nabavku novog službenog automobila srednje klase, vrijednog 102.560 KM bez PDV, ili čak 119.995 KM s porezom. Srećni prodavac je firma „M.R.M“ iz Ljubuškog, inače redovan klijent institucija BiH.

Predsjedništvo BiH je prošle godine na javnim nabavkama potrošilo 1,2 miliona maraka, a revizori nisu imali zamjerki na poštovanje zakona. Najviše para, ukupno 387.000 KM, potrošili su na kupovinu službenih vozila.