Klupko se odmotava: Osim članova ESV-a i neki delegati primaju dupli paušal

novac KM333

Edin Forto, delegat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH, reagirao je danas nakon pisanja portala Fokus.ba o naknadama koje su u proteklom periodu uzeli članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV), a koje im nisu pripadale.

Oštro je osudio ponašanje članova ESV-a koji su primili naknadu i u mjesecima u kojima nije održana sjednica ESV-a. To praktično znači da su članovi ESV-a bili nagrađeni za nerad, a na to su upozorili i federalni revizori.

“Primanje naknada u komisijama i radnim tijelima, čak i kada nisu ništa radili, standard je u bosanskohercegovačkim institucijama. Osim ESV-a, ista federalna revizija je utvrdila ovu praksu u nizu drugih institucija. Sasvim je normalno da se u četiri godine komisija sastane jednom ili dva puta, a da članovi prime naknadu kao da su radili svih 48 mjeseci“, kazao je Forto.

Ukazao je na praksu u Domu naroda, u kojem je delegat iz reda Ostalih, gdje nepojavljivanje na komisiju ili na sjednicu Doma ne proizvodi nikakve posljedice.

Edin Forto: Problemu doprinosi i sama administracija

„Oni vas evidentiraju da niste bili, ali vam ne odbiju ni od plate, ni od paušala, ni od toplog obroka. Problemu doprinosi i sama administracija, državni službenici, koji po definiciji uplaćuju sve što pripada i ne pripada, često kada niko od njih to i ne traži“, rekao je Forto.

Pojasnio je da je lično morao sprovesti cijelu proceduru dopisivanja i pismenog otkazivanja uplata duplog paušala, koji su mu uplaćivali iz Doma naroda, iako mu po zakonu taj paušal ne pripada.

Dom naroda Parlamenta FBiH

„Neki delegati i dan-danas primaju taj dupli paušal. Dok vlast ne preuzme grupa političara, koja je spremna napokon sprovesti sve preporuke državne revizije, stanje se neće promijeniti. Državna administracija će ostati preskupa, neefikasna, a sve na račun privatnog sektora, koji kroz stotine parafiskalnih nameta mora hraniti birokratsku hobotnicu”, upozorio je Forto.

Osim Forte danas je zbog uplaćivanja naknada članovima ESV-a reagirao i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević koji je to nazvao bezobrazlukom.