Saopćenje

KO SDA: Forto kukavički izbjegava pitanja o aferi “Nexe”

slika forto 2

“Ako Forto misli da će kukavičkim bježanjem od pitanja sakriti ovu aferu grdno se vara, jer javnost zahtijeva sve detalje o ovim malverzacijama”

“Činjenica da se premijer KS Edin Forto nije pojavio na pres-konferenciji Vlade KS neupitan je dokaz da pokušava izbjeći pitanja javnosti o nezakonitim poslovima koje je «završavao» na sjednici Vlade KS za svoju bivšu firmu «Nexe»”, stoji u saopštenju Kantonalnog odbora SDA.

Nakon što je zastupnica u SKS Jasmina Biščević-Tokić iznijela detalje o aferi «Nexe», a koju je tematizirala i zastupnica SDP-a Segmedina Srna na sjednici Skupštine, Forto svim silama pokušava prikriti i zataškati nezakonite poslove, što potvrđuje i njegov iznenadni nedolazak na pres-konferenciju Vlade.

Očigledno novi premijer misli da je funkcija javnosti samo da se piše lijepo o njemu, te smatra da treba imati privilegiran položaj i protekciju pred kritičkim pitanjima koja ovih dana o njegovim aferama postavljaju građani i novinari.

Ako Forto misli da će kukavičkim bježanjem od pitanja sakriti ovu aferu grdno se vara, jer javnost zahtijeva sve detalje o ovim malverzacijama.

Podsjećamo da je Forto na 17. sjednici Vlade «progurao» zaključak kojim je pokušao retroaktivno «pokriti» nezakoniti prenos koncesije firme «Nexe», čiji je dugogodišnji direktor bio.

Pored svih ranije postavljenih pitanja, još veće sumnje na nezakonitost u ovom slučaju baca i dodatna činjenica, o kojoj želimo ovom prilikom obavijestiti javnost.

Forto je «progurao» sporni zaključak, iako firma «Nexe» nije dostavila tzv. «aktuelni izvod» o svom poslovanju, čime su od javnosti sakriveni podaci o vlasničkoj strukturi bivše Fortine firme kao i drugi važni podaci.

Javnost mora biti na oprezu u slučaju da premijer Forto pokuša odlukama Vlade KS obezbijediti nezakonite benefite i za preostalih šest kompanija u kojima ima dionice, kazali su iz KO SDA.