Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borkovići kod Banjaluke

Kod komšije istovareno 20 kamiona otpada, sumnjaju u piralen

piralen-Borkovici

Kako tvrde, 20-ak kamiona otrovnog tereta je istovareno na imanje njihovog komšije, koji veći dio godine živi u inostranstvu, i to bez znanja vlasnika te parcele

Mještani Borkovića nadomak Banjaluke tvrde da je nakon požara u Poslovnoj zoni „Incel“, kada je planuo kancerogeni piralen, kontaminirano zemljište dovezeno u njihovo selo, piše portal Srpskainfo.

Kako tvrde, 20-ak kamiona otrovnog tereta je istovareno na imanje njihovog komšije, koji veći dio godine živi u inostranstvu, i to bez znanja vlasnika te parcele.

– Kada su počeli dovoziti to zemljište ovdje jedan od komšija je zvao inspekciju taj dan više od 20 puta. Međutim, niko do danas nije izašao na teren – priča mještanin Borkovića Predrag Polić.

On i njegove komšije tvrde da je kamionima dovožena zemlja, drvna sječka i drugi teret, te da su provjerili i saznali da je sve to stiglo iz kruga „Incela“.

– Aktivisti Mladih PDP su na poziv mještana obišli Borkoviće i parcelu na koju je istovaren sporni otpad. Nečuveno je da se požar, zbog kojeg je i izbila afera s piralenom desio još u martu, a da ni danas, četiri meseca kasnije, građani nisu dobili prave informacije o razmjerama zagađenja – rekao je nakon posjete Borkovićima Ivan Begić, predsjednik Mladih PDP u Banjaluci.

U PDP tvrde da se problem sa piralenom i dalje gura pod tepih, uprkos najavama nadležnih da će uskoro, zahvaljujući projektu koji finansira Vlada Švedske, početi njegovo rješavanje.