Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istražili smo

Koga ćemo i naredne četiri godine gledati u državnom parlamentu

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
10.06.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Nermin NiksicrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Kako sada stvari stoje samo 18 od 42 aktuelna poslanika obnovili su mandat

Od aktuelna 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, mandat će u ovom domu, po svemu sudeći obnoviti njih 18. Dobar dio aktuelnih poslanika ponovo se kandidovao za isti nivo zakonodavne vlasti, no nije uspio dobiti dovoljan broja glasova ili im stranka nije prešla cenzus.

Određeni broj poslanika na ovim izborima kandidovao se za drugi nivo zakonodavne vlasti. Neki su prošli, a neki nisu. Fokus.ba donosi pregled stanja.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Damir Arnaut, na ovim izborima bio je nosilac liste Naše stranke za Federalni parlament i sa 5.285 glasvoa zagarantovan mu je mandat u Predstavničkom domu PFBIH.

Aida Baručija je o ovom mandatu bila poslanica Nezavisnog bloka. Na izborima je bila nosilac liste Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad. Dobila je 6.223 glasova, međutim njena stranka nije prošla cenzus pa je tako nećemo opet vidjet u Predstavničkom domu PSBiH.

Zlatan Begić ponovo će biti poslanik u Predstavničkom domu. On je osvojio 9.875 glasova kao nosilac liste DF-a.

Enver Bijedić predsjednik Socijaldemokrata bio je na listi za Federalni parlament, No, dobio je tek 1.178 glasova, a i stranka mu nije prošla cenzus pa ni tamo nije osvojio mandat.

Iako je dobio 7.778 glasova, Dragan Bogdanić (SNSD) neće ući u Predstavnički dom PSBiH jer je završio na 19. mjestu na listi SNSD-a.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a opet će biti u Predstavničkom domu, a dobio je 28.729 glasova, najviše na listi PDP-a.

I Alma Čolo će opet biti u Predstavničkom domu. Ona je dobila 12.041 glas na listi SDA. Šemsudin Dedić trenutno je na osmoj poziciji na listi SDA za ovaj dom i ima 12.374 glasova. Po svemu sudeći on je osmi poslanik SDA u ovom domu.

Edita Đapo iz SBB-a definitivno neće opet biti u državnom parlamentu jer je osvojila tek 965 glasova, a i njena stranka nije prešla cenzus. Dženan Đonlagić prema trenutnim rezultatima sa 4.699 glasova ulazi u Parlament BiH kao treći poslanik DF-a.

Jasmin Emrić (NES) bi sa 8.425 glasa mogao biti ponovo u Parlamentu BiH. Darija Filipović (HDZ BiH) dobila je najviše glasova na listi stranka okupljenih oko hDZ-a i to 23.513 i ponovo ulazi u ovaj dom. Jakov Galić iz Socijalistčke partije neće obnoviti mandat jer nije ni bio na listama na izborima.

Ni Halid Genjac neće biti u Predstavničkom domu jer nije bio na listama, a ostaje da se vidi da li će ga SDA kandidarati u Dom naroda BiH. Vlatko Glavaš (DF) opet će poslanik u ovom domu. Osvojio je 5.784 glasa.

Zukan Helez (SDP) obnovit će svoj madat. On je osvojio 11.840 glasa. Predrag Kojović, kako sada stvari stoje, drugi je poslanik Naše stranke u ovom domu, a osvojio je 7.609 glasova. Predrag Kožul (HDZ BiH) će opet biti poslanik u ovom domu, a osvojio je 13.991 glas.

Borjana Krišto bila je kandidat za člana Predsjedništva BiH i izgubila je u utrci protiv Željka Komšića, ostaje da se vidi da li će biti nova delegatkinja u Domu naroda.

Iako je osvojo 9.939 glasova Mirsad Kukić neće biti u ovom domu jer mu stranak nije prešla cenzus.

Nikola Lovrinović nije uspio dobiti dovoljan broj glasova da bi opet bio u ovom domu. Dobio je 3.756 glasa. Nermin Mandra (SDA) sa 18.702 glasa ponovo je u ovom domu.

Mirjana Marinković -Lepić nije se kandidovala za državni parlament, već je bila kandidatkinja za federalni parlament. No, dobila je tek 1.284 glasa i nije osvojila mandat. Mijo Matanović je bio kandidat za federalni parlament, ali tamo mu 2.732 glasa neće biti dovoljno za osvajanje mandata. Šemsudin Mehmedović osvojio je najviše glasova na listi SDA za ovaj dom, čak 28.430, i ponovo je izabran.

Dragana Mektića više nećemo vidjeti u ovom parlamentu jer nije bio na listi SDS-a. Iako je osvojila 7.810 glasova Ljubica Miljanović (SNSD) neće biti u ovom domu. Nada Mladina (SDP) više neće biti poslanica u PDBiH. Ona nije bila na listama SDP-a

Edin Mušić se kandidovao za Federalni parlament i osvojio je mandat sa 6.321 glas. Nenad Nešić neće obnoviti mandat jer je bio kandidat za člana Predsjendištva BiH gdje je, međutim, brutalno poražen.

Kako sada stvari stoji Nermin Nikšić će, sa 4.961 glasom, ponovo imati mandat državnog poslanika kao četvrti SDP-ovac u Predstavničkom domu.

Snježana Novaković-Bursać sa 22.598 glasova ponovo je poslanica SNSD-a u ovom domu. Adila Osmanovića više nećemo vidjeti u ovom domu on ije bio na listama SDA. Mira Pekić (PDP) na ovim izborima je osvojila 3.907 glasova što nije dovoljno da ponovo bude poslanica u Predstavničkom domu.

Obren Petrović (SNSD) sa osvojenih 26.622 glas sigurno ulazi u Predstavnički dom, jednako kao i Nebojša Radmanović (SNSD) koji je dobio 30.602 glasa. Safeta Softića (SDA) na ovim izborima nije bilo na listama, ali ostaje mogućnost da bude delegat u Domu naroda ako ga stranka predleži.

Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska) više nećemo gledati u klupama Predstavničko doma PSBiH, ali hoćemo u NSRS gdje je osvojio mandat sa 3.278 glasova. Mirko Šarović (SDS) neće opet biti poslanik u Predstavničkom domu jer je na izborima bio kandidat za člana Predsjedništva BiH gdje je izgubio od Željke Cvijanović (SNSD).

Sanja Vulić (SNSD) osvojila je opet mandat u državnom parlamentu sa 18.200 glasova, jednako kao Denis Zvidzić (NiP) koji je dobio 21.268 glasova.