Kojović: Četničko paradiranje u Višegradu terorizam nad žrtvama

kojovic

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović regairao je povodom paradiranja pripadnika Ravnogorskog pokreta i napada na novinare u Višegradu, saopćeno je iz te stranke.

„Detalji napada na novinarske ekipe koje su izvršili pripadnici Ravnogorskog pokreta zabrinjavaju u najvećoj mjeri jednako kao izostanak adekvatne reakcije institucija i osuda od političkih subjekata u Republici Srpskoj. Ograničavanje prava novinarima da rade svoj posao bilo je čak praćeno fizičkim narušavanjem njihovog fizičkog integriteta. Napad na novinare je apsolutno nedopustiv. Sloboda od straha za fizičku i svaku drugu bezbjednost novinara je osnovni preduslov demokratskog društva i mora biti zaštićena brzim i strogim krivičnim sankcijama“, kazao je Kojović.

„Sloboda okupljanja i sloboda govora jesu postulati demokratskog društva za koje se zalažemo i za koje ćemo se, kao i do sada, uvijek zalagati, ali se ta prava moraju zakonom uskratiti onima koji ih koriste za negiranje zločina protiv čovječnosti i veličanje osuđenih ratnih zločinaca“, dodao je.

Upravo zbog ovakvih pojava, Naša stranka je u Federalnom parlamentu predložila zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i trivijaliziranje zločina protiv čovječnosti te veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Ako bude usvojen taj zakon nakon što se nacrt vrati iz javne rasprave, ovakvi i slični skupovi u FBiH će biti ilegalni, a njihovi učesnici podložni zatvorskim sankcijama, podsjeća Kojović.

“Pozivamo političke aktere u državnom parlamentu da učine sve i postignu na državnom nivou ono što smo mi uspjeli uraditi na entitetskom nivou i da prošlost i pokrete i ideologije koje jedino tamo i pripadaju stave van zakona i omoguće nam da se u poptunosti okrenemo ubrzanom putu ka civiliziranoj porodici EU“, zaključio je.