Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne prebacujte teret odgovornosti za ratne zločine generacijama koje dolaze

PredragKojovic

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, pozvao je zastupnike SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Stašu Košarca i Lazara Prodanovića da se suoče sa činjenicama a posebno pravnim činjenicama koje se u civiliziranom svijetu smatraju pravnom istinom.

“Zakon koji će zabraniti negiranje genocida i drugih presuda koje su pravosnažne i imaju status pravne istine mora biti donesen. Razlozi protiv takvog zakona koje su iznijeli gospodin Prodanović, a posebno Košarac samo su dodatna argumentacija zašto je to neophodno.

Taj zakon na državnom nivou blokira SNSD, a prijedlog Naše stranke koji je usvojen u formi nacrta na entitetskom nivou blokiraju SDA i HDZ. Potpuno je jasno da tim partijama ne odgovaraju zakoni koji će im onemogućiti da manipulišu ratnom tragedijom i traumom građana BiH za svoje političke ciljeve. Pokazati elementarno ljudsko poštovanje prema svim žrtvama rata kroz usvajanje ovog i ovakvih zakona jasno pokazuje da je evropski, pa i  civilizacijski, nivo za njih, možda i trajno, nedostižan”, poručio je Kojović.

“Takođe, i ovo je vrlo bitno: stav prema ovom i ovakvim zakonima će nedvosmisleno pokazati da li u RS-u u ovom trenutku postoji politička opcija koja ima pameti i hrabrosti da konačno napusti političku platformu iz devedesetih i nakon izbora 2018. bude partner sa kojim ćemo Bosni i Hercegovini dati novu šansu, šansu koju od rata do danas, nažalost, nije imala. Takvih pametnih i hrabrih glasova je u RS- u sve više i više među mladima, među istaknutim intelektualcima i novinarima. Ovo je prilika da vidimo da li je ima u političkim partijama”, dodao je Kojović

“Ja samo mogu reći sljedeće – ako nam glasači 2018. daju povjerenje i snagu ja im obećavam da će Naša stranka učestvovati u vlasti samo sa onim partijama koje pokažu bezuslovnu spremnost da svim žrtvama rata pokažu poštovanje koje zaslužuju”, dodao je na kraju predsjednik Naše stranke.