Ubijen serijski ubica

Komesar Halilović objasnio kako su našli Gačića i opisao vatreni obračun

mevludin-halilovic

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Mevludin Halilović obratili su se javnosti na vanrednoj press konferenciji

Sarajevski specijalci ubili su danas serijskog ubicu Edina Gačića koji je u bijegu već danima, a posljednje ubistvo počinio je 9. februara, kad je na području Suhodola kod Tarčina iz vatrenog oružja ubio policajca Mahira Begića.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Mevludin Halilović obratili su se javnosti na vanrednoj press konferenciji.

Mevludin Halilović objasnio je detaljno kako je vođena istraga i kako su došli do Gačića.

“Na osnovu dokaza već smo desetog imali rasvijetljeno djelo. Pod nadzorom FUP-a formirali smo štab i udružili snage u potrazi za ubicom policajca i građana kod Konjica. Puno je bilo informacija oko lokacije i kretanja lica, ali sinoć informacija od strane OSA-e koja je podijeljena sa rukovodiocima policijskih agencija na terenu, rezultiralo sačinjavanjem plana na nivou operativnog štaba, u jutarnjim satima krenula je realizacija plana, krenulo se u pregled i pretres šireg lokaliteta u općini Hadžići i Kiseljak. U posljepodnevnim satima se došlo do relevantnog traga koji je doveo do izvršioca krivičnog djela. Nije se htio predati na poziv policije, i došlo je do upotrebe vatrenog oružja, te je lice lišeno života u razmjeni vatre koja je uslijedila, lakše je povrijeđen službenik policije, radi se o okrznuću, a policajac je van životne opasnosti, i trenutno se nalazi na terenu”, kazao je komesar Halilović.

Zahvalio se građanima na saradnji, razumijevanju i strpljenju, i poručio da policijske snage u Federaciji mogu izvršiti bilo kakav zadatak, što je pokazala i ova situacija.

Nije odgovorio na pitanje da li je Gačić imao pomagače, a odgovore će dati nakon istrage.