komisija vstv-a

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec kažnjen javnom opomenom

RANKO-DEBEVEC-FOTO-MARIO-ILICIC-1

Tuženom se za navedene disciplinske prekršaje izriče disciplinska mjera: Javna opomena

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) utvrdila je disciplinsku odgovornost Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, te mu izrekla mjeru javne opomene, javlja BIRN.

Kako je saopćeno iz VSTV-a, Disciplinska komisija je utvrdila odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

“Tuženom se za navedene disciplinske prekršaje izriče disciplinska mjera ‘javna opomena’”, naveli su u saopćenju.

Debevec je oslobođen disciplinske odgovornosti za jednu tačku iz tužbenog zahtjeva, navodeći da je oslobođen za tačku “b”, bez dodatnog objašnjenja ove tačke.

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tokom decembra 2020. godine sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, sastao ispred stana treće osobe, kao i da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se tereti i da je od 2004. godine, sa izuzetkom 2009., namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) je u završnoj riječi zatražio da Disciplinska komisija Debevcu izrekne jednu ili više disciplinskih mjera, a njegovi pravni zastupnici da se tužba u cijelosti odbije.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od osam dana od dana njenog prijema.