Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Predsjedništva BiH

Komšić i Džaferović čestitali Dan nezavisnosti: “Cilj je prosperitet za sve građane i narode BiH”

komsic i dzaferovic
ZENICA, 29. augusta (FENA) - Historičar nisam, ali usudit ću se i na ovom mjestu reći da 29. august 1.189. godine i nastanak Povelje Kulina bana nije rodni list naše države BiH, nego snažno, materijalno, odnosno pisano svjedočanstvo o postojanju naše države i prije samog nastanka Povelje. Današnji dan nije dan rođenja, nego dan potvrde, ne samo o postojanju države, nego i svjedočanstvo o njenoj onovremenoj zrelosti i sposobnosti da bude svoja i ničija drugo do svoja - poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na Centralnoj manifestacija obilježavanja 830. godišnjice objave Povelje Kulina bana u novouređenom Parku "Kulin ban" na Bilinom polju u Zenici. Foto FENA/Harun Muminović

Komšić je poručio da je siguran da će BiH uprkos izazovima stići do konačnog cilja, dostojanstvenijeg i prosperitetnijeg života za sve građane i narode

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić čestitali su građanima 1. mart Dan nezavisnosti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na današnji dan 1992. godine građanke i građani Bosne i Hercegovine dali su svoj glas za suverenu, cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. To je bio glas za slobodu i samostalnost, a protiv tiranije i prijetnji nestankom BiH. Generacija koja je izvela našu domovinu na put samostalnosti učinila je epohalnu stvar koja će biti vječno zapamćena u bosanskohercegovačkoj historiji”, naglasio je Džaferović.

Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine proveden je, naveo je Džaferović, uz strogo poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine i međunarodnog prava, zbog čega su sve države svijeta priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu zemlju.

“I danas, 28 godina poslije, vrijednosti koje simbolizira 1. mart – vladavina prava, demokratija i ideja o ravnopravnosti svih građana, ostaju temeljna ideja vodilja ka konačnom cilju, a to jeste sigurna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, članica Evropske unije i NATO saveza. Svim građankama i građanima u domovini i dijaspori čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, poručio je Džaferović.

Komšić je poručio da je siguran da će BiH uprkos izazovima stići do konačnog cilja, dostojanstvenijeg i prosperitetnijeg života za sve građane i narode.

“Prije dvadeset osam godina većina građana i naroda se izjasnila za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Iako je mnogo izazova pred nama, siguran sam da ćemo zajedno stići do našeg cilja, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život za sve građane i narode Bosne i Hercegovine. Uvijek ćemo se zalagati za Bosnu i Hercegovinu koja će biti država jednakopravnih građana i naroda, za državu u kojoj je bilo, u kojoj ima i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve. Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“, navodi se u čestitki Komšića.