Član Predsjedništva BiH

Komšić: Krivokapić će ostaviti trag sumnje u javnosti BiH

Jer, kako ističe Komšić, 9. januar u kolektivnoj svijesti građana Bosne i Hercegovine simbolizuje početak velikosrpske agresije nad tom državom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je kako još nije bilo zvaničnih reakcija Vlade Crne Gore nakon što je objelodanjeno da je premijer te zemlje Zdravko Krivokapić čestitao predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, 9. januar – kao “dan RS”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Iako smatra da je potez Krivokapića plod političkog neiskustva, Komšić za TV Crne Gore ocjenjuje da će u većem dijelu javnosti Bosne i Hercegovine ostaviti trag podozrenja i sumnje u dobre namjere novog crnogorskog rukovodstva.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da još nije dobio zvanični odgovor cnogorske vlade, a povodom njegovog zahtjeva da se najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera Zdravka Krivokapića koji je čestitao 9. januar kao “dan Republike Srpske”.

– Nije bilo nikakvih zvaničnih reakcija Podgorice, jedini kontakt koji sam ja imao, posredno doduše, je putem našeg ambasadora tu u Podgorici sa gospodinom Abazovićem, kada sam našeg amabasadora zamolio da Abazoviću prenese poruku da komunicira sa lažnim profilom – istakao je Komšić.

Za Komšića je neprihvatljivo objašnjenje iz kabineta crnogorskog premijera da zvanične čestitke nije bilo te da je riječ o privatnom razgovoru sa predsjedinicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

– ‘Krivokapić je nov i neiskusan na toj funkciji ali možda će to biti lekcija koju će da shvati kada ste na takvim funkcijama i nešto se može razlikovati zvanično od privatnog. On je govorio u funkciji predsjednika Vlade, to je zvanično, i obraćao se jednom od dužnosnika entiteta BiH i u toj komunikaciji to je uvijek zvanično – saopćio je Komšić.

Komšić smatra da će potez premijera Krivokapića ostaviti trag na odnose dviju država koji su do sada, kako podsjeća, bili tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja.

– Jedan dio javnosti u BiH, tu mislim na Republiku Srpsku pozdravlja taj potez Krivokapića ali u Sarajevu i većem dijelu javnosti ostaviće ako ništa jedan trag podozrenja, pa čak ako će te da vam kažem, i sumnje u dobre namjere novog crnogorskog rukovodstva – poručio je on.

Jer, kako ističe Komšić, 9. januar u kolektivnoj svijesti građana Bosne i Hercegovine simbolizuje početak velikosrpske agresije nad tom državom.

Zato ga, kaže, brine vraćanje u prošlost kroz oživljavanje nekih ideja poput državnog projekta Velike Srbije ali i jačanja desnice na evropskom kontinentu.

– Nažalost, istorija na ovim prostorima kada se ponavlja uvijek se ponavlja krvavo i kada očekujete da su generacije koje dolaze nakon velikih tragedija nakon prolivne krvi naučile nešto pametnije uvijek vas to neprijatno iznenadi – kazao je Komšić.

Zato Komšić ima velika očekivanja od nove administracije u Washingtonu, na čelu sa predsjednikom Josephom Bidenom koji će, kako vjeruje, učiniti sve da ovaj dio Balkana bude sigurnije i stabilnije mjesto za život, prenosi portal RTCG.