Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkrivamo

Kako je i na što Vlada USK-a potrošila četiri miliona maraka za migrantsku krizu

Mi u USK-a trpimo znatno veće štete i troškove od sredstava koja su nam doznačena, kaže Ružnić

Razriješena je misterija na što je Vlada Unsko-sanskog kantona utrošila četiri miliona maraka koje joj je u julu 2019. godine uplatila Vlada FBiH, odnosno Federalno ministarstvo finansija, kako bi se lakše prevazišla migrantska kriza.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Naime, Vlada Unsko-sanskog kantona razmatrala je i usvojila na današnjoj sjednici u Bihaću Informaciju o raspodjeli i utrošku četiri miliona maraka koje je Vlada FBiH 2019. godine dodijelila tom kantonu za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog stanja sigurnosti u Unsko-sanskom kantonu .

Na sjednici Vlade USK konstatirano je da su ministrica zdravstva, rada i socijalne politike i ministar unutrašnjih poslova USK, kao predstavnici resora koji su aktuelni nositelji tereta migrantske krize, u septembru 2019. godine na sastanku sa premijerom Unsko-sanskog kantona dogovorili da 2,5 miliona KM bude raspoređeno za oblast zdravstva, a 1, 5 miliona KM da bude uloženo u one resore koji će doprinijeti poboljšanju humanitarno – sigurnosne situacije, prvenstveno kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Upravi policije.

DVA I PO MILIONA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Vladi USK-a danas su predstavljeni dokumenti i izvještaji iz kojih je vidljivo da su sredstva u iznosu od 2,5 miliona KM preraspodijeljena Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, te domovima zdravlja koji su pružali medicinsku pomoć migrantskoj populaciji.

Od ovog iznosa Kantonalnoj bolnici u Bihaću je prebačeno 1,8 miliona maraka, dok su domovi zdravlja u u tom kantonu, a koji su pružali usluge migrantima ukupno dobili 680.000 KM. Sredstva su domovima zdravlja uplaćivana i u 2019. i u 2020. godini. I Zavod za javno zdravstvo USK-a dobio je 20.000 KM.

Vlada USK danas danas je razmatrala i izvještaj MUP-a USK-Uprave policije o utrošku 1,5 miliona maraka koja su im pripala raspodjelom od ukupno četiri miliona koja je uplatila Vlada FBiH.

Iz izvještaja je vidljivo je da je za nabavku specijalne opreme potpisan ugovor na iznos od 751.49, 00 KM, a od toga je isporučene opreme u iznosu od 177.840,00 KM i 28.655 KM .

U tom izvještaju navedeno je da postupak realizacije za isporuku ostatka specijalne opreme (naoružanja) ide sporije zbog potrebe za više međunarodnih i domaćih saglasnosti za ovu nabavku.

Također, iz navedenog izvještaja vidljivo je da je iznos od 580.000 KM rezervisan, odnosno planiran u prijedlogu budžeta za 2021. godinu za video nadzor grada Bihaća kao i da je i ugrađeno centralno grijanje u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću, za potrebe jedinice policije za specijalističku podršku, te je nabavljena sportska oprema, također, za potrebe te jedinice.

Sredstva u iznosu od 70.000 KM predviđena za prijevoznu opremu nisu realizirana.

NEUTROŠENO JOŠ 1,2 MILIONA MARAKA

Vlada USK –a pregledom stanja računa Budžeta Unsko-sanskog kantona na dan 11. januar 2021. godine utvrdila je i da na transakcijskom računu Budžeta Unsko-sanskog kantona primljeni tekući transferi od Federacije BiH – rezervisana sredstva za MUP USK iznose 1. 246.190, 73 KM, što je jasan pokazatelj da sav novac od Vlade FBiH još nije ni potrošen.

Inače, Vlada FBiH je četiri miliona KM Vladi USK dodijelila 2019. godine, u periodu kada je, kao i danas, taj kanton trpio ogromne posljedice migrantske krize i kada je bio suočen s brojnim izazovima još od početka 2018. godine od kada je u tom kantonu evidentan povećan priliv migranata.

Vlada FBiH je odlučila pomoći USK tek nakon brojnih vapaja i nakon što je o tome zaključak usvojio Parlament Federacije BiH na sjednici posvećenoj migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu.

Do sada je na ublažavanje posljedica migrantske krize u BiH uloženo oko 90 miliona eura. Međutim, niko ne zna na što su tačno trošena ta sredstva, jer izvještaji o tome nisu dostupni javnosti.

Mustafa Ružnić, premijer USK-a, ali i Operativna grupa USK-a za upravljanje migracijama više puta su apelirali da se objave izvještaji o utrošku sredstava za migrantsku krizu.

Mustafa Ružnić

ŠTETE I TROŠKOVI I DALJE RASTU

Premijer Ružnić za Fokus kaže da je Vlada USK-a transparentno i namjenski trošila dobivena sredstva, te da od oko 90 miliona eura do sada potrošenih za migrante u BiH, taj kanton je dobio tek million maraka za nabavku opreme za policiju. Ističe da su potrebe tog kantona mnogo veće od iznosa koje je Vlada USK-a dobila.

-Mi u USK-a trpimo znatno veće štete i troškove od sredstava koja su nam doznačena. Samo vanredni angažman MUP-a koji je konstatan već treću godinu iznosi više od pet miliona maraka godišnje, to su činjenice za koje imamo dokaze. Ako ovim troškovima dodamo i one u zdravstvu koje također ima brojne vanredne intervencije onda je jasno da ta računica ide nama na štetu. Uz sve to Vlada USK i dalje uredno servisira sve obaveze bez obzira na utjecaj pandemije uzrokovane Covid 19 ,a posebno na vraćanju akumuliranog deficita kojeg smo preuzeli od prethodne vlade Huseina Rosića od 82 miliona maraka. Do sada smo vratili više od 55 miliona, a samo u 2020. godini više od 16 miliona maraka. Platili smo i oko 12 miliona kredita koje prethodna vlada nije servisirala nikako od 2015. godine, a sve smo to sanirali bez ovih sredstava od Vlade FBiH koje smo transparentno i namjenski trošili- zaključuje premijer USK-a Mustafa Ružnić.

On ističe i da će izvještaj o utrošku četiri miliona maraka od Vlade FBiH biti dostavljen Federalnom ministarstvu finansija.