Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić: Niko uime BiH nije ovlašten da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade

zeljko_komsic_210619_ar

Svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u dopisu upućenom Ambasadi BiH u Švedskoj izdao je instrukciju da ne prisustvuju sutrašnjoj dodijeli Nobelove nagrade, jer je dobitnik nagrade za književnost Peter Handke koji negira genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici nad stanovnicima ”zaštićene zone UN-a”.

”Ovim putem vas informiramo da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo, da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine”, navodi se u dopisu kojeg su iz Komšićevog ureda uputili danas Ambasadi BiH u Švedskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodjeli Nobelove nagrade sutra neće prisustvovati ni Kosovo, Albanija, Turska i Hrvatska, najavili su danas ranije iz njihovih ambasada u Štokholmu, glavnom gradu Švedske.