BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić o Dodikovom pozivu na ostavku: Neću se raspravljati s njegovim bijesnim glistama

19/02/2020

Ali da ti stalno misliš da smo dužni samo da tebe slušamo i izjašnjavamo samo o onome što ti želiš, to je djetinjasto

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je danas u Sarajevu kako mu nije poznato koji su to zaključci Narodne skupštine RS-a, ali kako zna da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao sjednici i učestvovao u glasanju. javlja Anadolu Agency (AA).

Komšić je odgovarao na pitanja novinara u Sarajevu, nakon što je održana sjednica Predsjedništva BiH.

Komšić je kazao kako Dodik dolazi iz jednog dijela BiH gdje je njegova riječ i zakon, i prva i posljednja. On se prvo mora naviknuti da čita dokumente, mora se naviknuti da dolazi na posao, jer, kako je rekao, “ne mogu ja odgovarati što je to njegovim savjetnicima promaklo”.

Poručio je da se Dodik, ako misli da je na neki način oštećen, da je nešto urađeno protivustavno, može obratiti Ustavnom sudu.

Na pitanje da li je Dodik prekršio zaključe koje je donijela Narodna skupština RS-a time što je danas glasao za jednu tačku na sjednici Predsjedništva BiH, Komšić je rekao:

“On je glasao po svim tačkama dnevnog reda. Šta su oni zaključili na NSRS-u, da li da učestvuje ili ne, to je njihova stvar, ali je činjenica da je gospodin Dodik došao danas na sjednicu Predsjedništva da je glasao, dakle učestvovao u odlučivanju, čak smo jednu tačku usvojili i konsenzusom”, rekao je Komšić.

Komentarišući današnju izjavu Dodika o tome kako neće podržati produženje odluke o privremenom finansiranju, Komšić kaže kako je upravo to problem, jer se on tu ne pita.

“Stvarno ne znam šta rade ti ljudi oko njega, razumijem da ne može sve stići, ali ne pita se gospodin Dodik o privremenom finansiranju”, rekao je Komšić, poručivši da, ako već želi preuzeti tu odgovornost i rizik na sebe, neka ljudima u institucijama BiH koji dolaze iz RS-a objasni zašto nemaju plaća, zašto ne mogu plaćati kredit i zašto djeci ne mogu kupiti knjige, naglasivši:

“On je dosta ovako plahovit čovjek, nekad mislim da je taoc svojih riječi i postupaka pa onda ima problem da se vrati korak unazad i da se pravda da on zapravo nije popustio. Tako je bilo i kod NATO-a, natezali smo se godinu dana, a to smo mogli uraditi nakon dva dana”.

Dodaje kako sada radi iste poteze, iako, kako ističe Komšić, zna Dodik mu niko u Sarajevu neće politički dopustiti da bilo koga namagarči i izigra, pogotovo kada je riječ o sudijama Ustavnog suda, jer je to ustavna kategorija.

Navodi kako oni (RS) mogu pokrenuti izmjene Ustava u Parlamentarnoj skupštini BiH, to je legitimno pravo, ”no kako će to proći na glasanju to je druga stvar”.

“Ali da ti stalno misliš da smo mi dužni samo tebe da slušamo i da smo dužni da se izjašnjavamo samo o ono što ti želiš i kada ti želiš, to je, oprostite, djetinjasto. Ja čak s djetetom nemam takvih problema. Ako mislite da ste oštećeni negdje u proceduri, izvolite obratite se institucijama. Ako misli da je nešto protivustavno, neka se obrati Ustavnog sudu. Jer je to tako, to je propisano tako”, poručio je Komšić.

Upitan je i kako odgovara na Dodikove riječi u kojima ga poziv na ostavku, Komšić je rekao:

“Odgovaram da je mogu imati razumijevanja za neka njegova stanja, ali ne mogu raspravljati sa njegovim bijesnim glistama o svemu. Nemojte me baš tjerati da ja tumačim sve što je on rekao, pogotovo putem medija. To što ne podnosi što sam ja u Predsjedništvu, morat će se strpiti bar još tri godine.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.