Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Komšić pisao VSTV-u: U slučajevima Memić i Dragičević ugrožena vladavina prava

komsic – memic – dragicevic

Nezvanično, Komšić je zatražio reakciju VSTV-a u oba ova slučaja s obzirom da tužilaštva koja rade na njima imaju maksimalna ovlaštenja, ali postavlja se pitanje odgovornosti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je dopis Visokom sudskom i tužilačkom vijeću vezano za slučajeve ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića nakon što je u decembru razgovarao sa očevima ubijenih mladića Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem, a prošle srijede i sa advokatom koji ih zastupa Ifetom Feragetom.

Oba slučaja su u fokusu javnosti, ali borba za istinu traje već u slučaju Memić tri godine, a u slučaju Dragičević skoro godinu. U oba slučaja izostala je pravovremena i kvalitetna istraga. O tome su očevi razgovarali sa Komšićem.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće nadležno je za uspostavljanje neovisnog pravosuđa, pa je u tom kontekstu Komšić i pisao članovima VSTV-a i predsjedniku Milanu Tegeltiji.

Nezvanično, Komšić je zatražio reakciju VSTV-a u oba ova slučaja s obzirom da tužilaštva koja rade na njima imaju maksimalna ovlaštenja, ali postavlja se pitanje odgovornosti. On je iznio i stav da je vladavina prava dovedena u pitanje zbog čega je i cijela javnost uznemirena.

Komšić je naglasio i da je položaj oštećenih u ova dva slučaja dodatno narušen odnosom tužilaštava, te da bi se posebno trebalo povesti računa o osiguravanju adekvatnog položaja oštećenih u postupcima. Na to je ukazivao i advokat oštećenih porodica Ifet Feraget.

Predmet u slučaju ubistva Dženana Memića otvorilo je Tužilaštvo BiH, dok u slučaju ubistva Davida Dragičevića još uvijek nema konačne tužilačke odluke. Stoga čudi izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je „u toku transfer predmeta u Tužilaštvo BiH“. I to je jedno od pitanja na koje bi trebao odgovoriti predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

VSTV danas razmatra i Komšićev dopis, a javnost je isključena s tog dijela sjednice.