BiH

Snijeg napravio probleme

Ministarstvo se oglasilo povodom saobraćajnog kolapsa u Jablanici

23/01/2019

Uslijed obilnih snježnih padavina, ali i ne pridržavanja pravila sudionika u prometu, tokom jučerašnjeg dana došlo je do zastoja u Donjoj Jablanici

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poduzelo je sve aktivnosti u svojoj nadležnosti s ciljem normalizacije saobraćaja na magistralnoj cesti M-17, lokalitet Donja Jablanica, te je uputilo hitni zahtjev federalnoj inspekciji da utvrdi razloge jučerašnjeg prometnog kolapsa.

U Ministarstvu navode kako su u stalnom kontaktu s upraviteljem magistralnih cesta, odnosno JP Ceste Federacije, koje temeljem Zakona o cestama FBiH imaju direktnu nadležnost nad upravljanjem, građenjem, rekonstrukcijom i održavanjem svih magistralnih cesta u Federaciji BiH.

“Uslijed obilnih snježnih padavina, ali i ne pridržavanja pravila sudionika u prometu, tokom jučerašnjeg dana došlo je do zastoja u Donjoj Jablanici. Do potpune obustave saobraćaja došlo je nakon što su se dva teretna vozila popriječila na cesti, te onemogućila adekvatno održavanje ceste. Različiti faktori su doveli do situacije potpune neprohodnosti u lokalitetu Donja Jablanica, od nemara vozača teretnih vozila, koji su na put krenuli bez zimske opreme, do zakašnjele reakcije MUP-a i preduzeća koje se bavi održavanjem te dionice”, navode u Ministarstvu.

Također, ističu kako je federalni ministar prometa i komunikacija 30. 10. 2018. formirao i imenovao Štab zimske službe, koji se sastoji od predstavnika svih institucija nadležnih za reguliranje saobraćaja u zimskim uslovima. Štab se sastoji od predstavnika ministarstva prometa, unutarnjih poslova, BIHAMK-a, AMS-a u BiH te predstavnika JP Ceste Federacija.

Štab zimske službe proglasio je zimske uslove na magistralnim cestama 14. 12. 2018. te je upozorio na zadržavanje snijega na putevima, ostatke ugaženog i zaleđenog snijega, mogućnost zaleđivanja puta, kao i stvaranja smetova, te je u skladu navedenoj situaciji predstavnici MUP-a mogu iz saobraćaja isključiti priključna vozila dok se ne steknu sigurniji uslovi.

“Tokom jučerašnjeg, ali i današnjeg dana, poduzete su sve aktivnosti na razini Ministarstva, ali i Štaba kako bi se normalizirala prohodnost na spomenutoj lokaciji”, navodi u saopćenju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.