Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Komšić za američki RealClear: BiH se mora skinuti s ovisnosti o ruskom plinu

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Mnoge zemlje u Evropi – uključujući i Bosnu i Hercegovinu – suočavaju se s teškom situacijom u potpunom okončanju našeg oslanjanja na ruski gas.

Evropski kontinent se 25. februara 2022. probudio pred novim i hitnim pitanjem istorijskih razmera: kako da se odvojimo od ruske ekonomije. Kao član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dobro sam upoznat s ovim problemom – i realnošću da Evropa nikada neće postići ovaj cilj bez kontinuiranog vodstva SAD-a, američke robe i, što je najvažnije, američke energije, napisao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u autorskom tekstu za portal RealClear Energy.

Kako je naveo, Bosanci, nažalost, vide našu prošlost u sadašnjosti Ukrajine.

Izdržali rat i genocid

-Izdržali smo kroz godine rata i genocida. Opsada Sarajeva trajala je 1.425 dana – najduža opsada u modernoj historiji. Zapravo, ove sedmice dolazim u SAD kako bih obilježio novi dokumentarac pod naslovom “Kiss the Future”, koji opisuje otpornost Bosne tokom opsade. Dokumentarac je fascinantan – ime mu potiče od frontmena U2 Bona, koji je dio priče – ali je i važan podsjetnik da se mir mora i zaslužiti i odbraniti.

Dok sam u Sjedinjenim Državama, ostaje da se obavi važan posao. Prije invazije na Ukrajinu, Evropa je uvezla 155 milijardi kubnih metara plina iz Rusije (što je jednako više od 80 posto ukupnog američkog izvoza plina u istoj godini). U godinama nakon toga, Evropa je napravila veliki napredak, ali mi i dalje uvozimo milijarde kubnih metara ruskog gasa.

Nažalost, mnoge zemlje u Evropi – uključujući i Bosnu i Hercegovinu – suočavaju se s teškom situacijom u potpunom okončanju našeg oslanjanja na ruski gas.

-Želio bih iskoristiti trenutak da se zahvalim američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu: ranije ove godine, u januaru, pisao je u prilog predloženom plinovodu koji bi povezao Bosnu i Hercegovinu s obližnjom Hrvatskom, a zauzvrat uvoz gasa sa Zapada. Izgradnja naftovoda poput ovih mora biti ključni fokus za Evropu i Evropsku uniju (EU) – ističe Komšić.

Naravno, Bosanci će također trebati nove izvore energije za kupovinu. U vrijeme masovno rastuće potražnje za električnom energijom, dijelom podstaknute umjetnom inteligencijom, otkriće da energija nije lak zadatak. Osim toga, kako moja zemlja radi ka članstvu u EU, suočit ćemo se s dodatnim pritiskom da dekarboniziramo našu električnu mrežu – više od polovine naše ukupne električne energije trenutno dolazi iz uglja. Najrealniji odgovor je zamjena sa uglja na gas.

Sjevernoamerički plin

-Sve u svemu, regionalna stabilnost u Evropi će biti zasnovana na energetskoj sigurnosti i ekonomskom rastu. Bez prvog, Evropa neće biti u poziciji da se suprotstavi Rusiji. Zato vjerujem da će sjevernoamerička energija igrati ključnu ulogu u Evropi u narednoj deceniji. Kratkoročno, to će prije svega značiti sjevernoamerički plin – za koji vjerujem da je najbolja opcija za predloženi plinovod – piše Komšić.

Ne bi trebalo biti iznenađenje da bi Bosanci radije kupovali od Sjeverne Amerike ako je to moguće.

-SAD vidimo kao ključnog saveznika i još uvijek dugujemo duboku zahvalnost za ulogu Amerike i NATO-a u okončanju rata u Bosni. I dalje vjerujemo da su ovi trgovinski odnosi od obostrane koristi – ne samo za nacije, već i za građane. U vrijeme globalne brige o dostupnosti, svi Bosanci, bez obzira na etničku pripadnost, imat će koristi od pristupačne i pouzdane energije – tvrdi Komšić.

Nažalost, živimo u opasnom svijetu: mi Bosanci to jako dobro znamo. Na svima nama je da nastavimo da se suprotstavljamo zlu. Ali trebamo cijeniti i male, lijepe stvari u životu – poput vaše omiljene pjesme U2, zaključio je Komšić u tekstu za portal RealClear Energy.