Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Snažan govor Bidena  pred čelnicima NATO-a: Ukrajina će zaustaviti Putina!

Foto: Screenshot/YouTube

U utorak je američki predsjednik govorio odlučnim i samouvjerenim glasom uz pomoć blesimetra i uglavnom izbjegao verbalne zavrzlame i znakove zbunjenosti koji su obilježili njegov nastup u debati

Američki predsjednik Joe Biden snažno će braniti Ukrajinu od ruske invazije, obećao je na samitu NATO-a u Washingtonu u utorak, koristeći globalnu pozornicu da pokuša pokazati saveznicima u zemlji i inozemstvu da je još uvijek u stanju biti vođa.

Biden (81), već 12 dana trpi mučna pitanja o svojoj podobnosti za predsjedničku dužnost jer se neki od njegovih kolega demokrata i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. novembra nakon slabe debate 27. juna.

-(Vladimir) Putin ne želi ništa manje, ništa manje od potpunog pokoravanja Ukrajine… i brisanja Ukrajine s karte, rekao je Biden u svojoj dobrodošlici državama članicama NATO-a na samitu.

“NATO jači nego što je bio”

-Ukrajina može i hoće zaustaviti Putina, odlučan je.

-Rat će završiti tako što će Ukrajina ostati slobodna i nezavisna zemlja. Rusija neće prevladati. Ukrajina će prevladati, rekao je Biden..

Bijela kuća se nada okrenuti stranicu teškog razdoblja svog predsjedničkog mandata govorom pred NATO-om, što je najvažniji politički govor od debate, iako su neki diplomati na samitu procijenili da je štetu teško izbrisati.

U utorak je američki predsjednik govorio odlučnim i samouvjerenim glasom uz pomoć blesimetra i uglavnom izbjegao verbalne zavrzlame i znakove zbunjenosti koji su obilježili njegov nastup u debati.

Biden se obraćao u dvorani pozlaćenih zidova u kojoj je potpisan ugovor o stvaranju NATO-a, a govor je bio upotpunjen muzičkim izvedbama mornaričkog zbora.

-Danas je NATO jači nego što je bio ikad u svojoj historiji, rekao je.

Predsjednik se odupire pozivima da se povuče iz utrke protiv republikanca Donalda Trumpa (78), obećavajući da će ga pobijediti u novembru. Do sada je zadržao javnu potporu većine stranačke elite.

Odluka u novembru

Američki predsjednik je obnovu tradicionalnih savezništva u inostranstvu učinio središtem svoje vanjske politike nakon što je Trump izazvao saveznike kao dio pristupa “Amerika na prvom mjestu”. Pobjednik izbora u novembru mogao bi imati značajan utjecaj na budućnost NATO-a, Evrope i ostatka svijeta.

-Ne vidimo kako bi se nakon one debate mogao vratiti na površinu, rekao je jedan evropski diplomat, koji je govor od utorak odbacio kao dokaz Bidenove izdržljivosti budući da je bio napisan.

-Ne mogu ga zamisliti na čelu SAD-a i NATO-a još četiri godine.

Trump sugerira da, ako dobije drugi mandat, ne bi branio članice NATO-a ako se nađu pod vojnim napadom i ne ispune cilj saveza za odbrambenu potrošnju od 2 posto njihovog godišnjeg BDP-a. Također je doveo u pitanje količinu pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Biden je svoje primjedbe završio iznenađenjem za generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, predsjedničkom medaljom slobode. Stavljajući najviše američko civilno odlikovanje oko vrata norveškog političara, pripisao mu je zasluge za oživljavanje 32-članog saveza.