Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi član Predsjedništva BiH

Komšić uputio otvoreno pismo visokim dužnosnicima Evropske unije

komsic zeljko df

Pismo hrvatskih europarlamentaraca još jedan je udar Hrvatske na suverenitet BiH i suvereno pravo da BiH odlučuje o svome izbornom sistemu, napisao je Komšić

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić ocijenio je u pismu visokim dužnosnicima Evropske unije da su predstavnici Hrvatske u Europskom parlamentu iznijeli niz neistina u pogledu izbornog procesa u BiH.

Nakon što su se hrvatski zastupnici pismeno obratili europskim dužnosnicima izražavajući zabrinutost zbog izbora u BiH, Komšić je naglasio da su izbori održani u skladu s važećim Ustavom i Izbornim zakonom kazavši i da pismo zastupnika predstavlja diplomatsku agresiju jedne članice EU na BiH.

Naglasio je da su zastupnici iz Hrvatske u pismu Vijeću za vanjske poslove EU iskazali političku tendenciju kršenja odredbi Općeg okvirnog mirovnog sporazuma za mir u BiH iz Daytona kojeg je 1995. godine potpisala i Hrvatska.

Direktno miješanje Hrvatske

– Pismo hrvatskih europarlamentaraca još jedan je udar Hrvatske na suverenitet BiH i suvereno pravo da BiH odlučuje o svome izbornom sistemu. Radi se o direktnom miješanju Hrvatske u unutarnja pitanja BiH što je suprotno međunarodnom pravu i odnosima između dvije suverene države – napisao je.

Sporazumom iz Daytona potvrđen je suverenitet BiH što znači da BiH nije nastala potpisivanjem Daytonskog sporazuma kako u svome pismu navode hrvatski parlamentarci, niti je država dva entiteta i tri konstitutivna naroda, tvrdi Komšić.

Citirao je i Ustav u kome piše “podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. septembra 1995. godine i u New Yorku 26. septembra 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi, u zajednici s Ostalima, i građani BiH ovim utvrđuju Ustav BiH”.

– Hrvatski parlamentarci zanemaruju da je BiH država tri konstitutivna naroda tek u zajednici s građanima i Ostalima. Selektivno pozivanje na Ustav BiH dovodi do promocije diskriminacije, pri čemu se građani BiH i Ostali izuzimaju kao konstituent države – pojasnio je Komšić.

U Daytonskom sporazumu postoji i Aneks IV koji je istovremeno i Ustav BiH i u kojem je jasno definasan način izbora članova Predsjedništva, a to znači da je sadašnji izbor za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i svi dosadašnji izbori, ustavan i zakonit jer te odredbe nikada nisu mijenjane.

Stoga Komšić smatra da nezadovoljstvo hrvatskih europarlamentarca rezultatima izbora u BiH može biti jedino interesno-političke prirode, jer negiranje legalnosti izbornog sistema u BiH koji proističe direktno iz Ustava BiH, direktno je kršenje Dejtonskog sporazuma.

Podsjetio je da su u proteklih godinu i po izmjene Izbornog zakona bile tema sastanaka brojnih ekspertskih grupa i međunarodnih predstavnika na kojima je razgovarano o izboru delegata Doma naroda Federacije BiH, ali ne i Predsjedništva BiH.

Nove diskriminirajuće odredbe

Također, dodao je, Vijeće za vanjske poslove EU nedvosmisleno je tražilo da princip jednakosti svih građana BiH mora garantirati, a u pismu hrvatskih europarlamentaraca traži se da se, pored već postojećih diskriminatorskih odredbi, koje su prepoznate od Europskog suda za ljudska prava, uvedu dodatne i nove diskriminirajuće odredbe.

– Te odredbe bi ograničile i onako već ograničeno opće pravo glasa da samo Hrvati mogu birati Hrvate, Srbi Srbe, Bošnjaci Bošnjake. Ovakav, duboko anticivilizacijski, segregacijski i antieuropski princip trajno bi podijelio već dovoljno podijeljenu zemlju i uveo etničku segregaciju kao dominantan način funkcioniranja BiH – zaključio je Komšić, saopćeno je iz Demokratske fronte.

Komšić je pismo uputio predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudu Junckeru, visokoj predstavnici EU Federici Mogherini, komesaru EU za proširenje i politiku susjedstva Johannesu Hahnu te ministrima Vijeća za vanjske poslove EU.